sastanak u Vladi FBiH

Novalić: Službeno stečeni svi uvjeti za početak granskog pregovaranja

vlada fbih
01.06.2016.
u 20:35

Pred nama je ozbiljan posao, teška zadaća i nadamo se da ćemo iznaći najbolja rješenja za državne službenike i namještenike na razini FBiH u interesu svih uz poštivanje Zakona o radu FBiH, rekao je Jozić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, zajedno s federalnim ministrima rada i socijalne politike Veskom Drljačom, te pravde Matom Jozićem, u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, na čelu s predsjednikom Salihom Kruščicom.
 
Premijer je, nakon sastanka, potvrdio da su se danas službeno stekli svi uvjeti za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja.
 
- To je posljednje faza unutar onoga što zovemo radno-pravno zakonodavstvo nakon što smo usvojili Zakon o radu FBiH i dogovorili oko Općeg kolektivnog ugovora - kazao je Novalić, prioćeno je iz Vlade FBiH.
 
Prošli tjedan u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podsjetio je, usvojene su izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, što je bio jedan od uvjeta za objavu Općeg kolektivnog ugovora, koji će tijekom lipnja stupiti na snagu.
 
- Dogovoreno je da će pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH početi 9. i 10. lipnja. Time bih htio otkloniti spekulacije koje su došle na adresu Vlade FBiH da opstruiramo pregovore - naglasio je Novalić na pres-konferenciji nakon održanog sastanka.
 
- Pred nama je ozbiljan posao, teška zadaća i nadamo se da ćemo iznaći najbolja rješenja za državne službenike i namještenike na razini Federacije BiH u interesu svih uz poštivanje Zakona o radu FBiH  - izjavio je nakon sastanka ministar Jozić.
 
On je uspješnim ocijenio pregovore sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, vođenih proteklih 12 mjeseci.
 
Ministar Drljača je naglasio da će Federalna vlada s vladama županija pregovarati i potpisati granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti državne službe.
 
Vlada će, pojasnio je, potpisivati ugovore za koje je nadležna po Ustavu FBiH, odnosno u slučaju gospodarskih društva u kojim je većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač. U slučaju granskih kolektivnih ugovora koji se tiču osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, unutarnjih poslova, zdravstva i šumarstva, pregovarači i potpisnici će biti vlade županija i reprezentativni sindikati.
 
- Taj proces koordinirat će i voditi Vlada FBiH, ali ne i potpisivati ugovore, jer se radi o ustavnim nadležnostima županija, te Federalna vlada ne može biti odgovorna za njihovu provedbu - kazao je Drljača.
 
- Nadamo se da ćemo naša prava i ono što slijedi iz zakona i propisa sigurno zaštititi i imati uspješne pregovore. Zamolio bih Federalnu i vlade županija da to uradimo u dobroj namjeri - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Salih Krušcica.
 
Na današnjem sastanku u Vladi FBiH dogovoreno je da 9. i 10. lipnja počinju pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji. 

U vezi s uputom koje su javne tvrtke dobile za početak pregovaranja o novim kolektivnim ugovorima, direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović potvrdio je da će se negdje ići na potpisivanje kolektivnih ugovora, a negdje pojedinačnih jer „u sedam javnih kompanija uprave i sindikati imaju različite pristupe “.
 
Prije sastanka s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, održan je i sastanak i s predstavnicima sedam javnih kompanija i gospodarskih društava u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije