PRIJEDLOG HRVATSKE O BIH

Nema inzistiranja na ‘Sejdić - Finci’, ali ni specijalnog statusa

Europska unija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.04.2014.
u 09:26

- Poštujemo stajališta koja je Hrvatska iznijela u dokumentu za raspravu o BiH, oni su nam važni jer Hrvatska razumije BiH, no ne vidimo kako bi pretvaranje BiH u specijalnu zemlju kandidatkinju riješilo niz problema koji postoje i koje sami lideri u BiH moraju riješiti - rekao nam je jedan diplomat utjecajne države Europske unije koji je želio ostati anoniman

Hrvatski prijedlog da se BiH dodijeli status specijalne zemlje kandidatkinje za EU nema potporu ostalih 27 europskih država, no druga hrvatska ideja o tome da provedba presude “Sejdić - Finci” ne bi trebala više biti tako snažan preduvjet za napredak BiH mogla bi biti prihvaćena u nekom obliku, neslužbeno smo doznali u Bruxellesu uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU koji će raspravljati o BiH.

Nema brzog priključenja

- Poštujemo stajališta koja je Hrvatska iznijela u dokumentu za raspravu o BiH, oni su nam važni jer Hrvatska razumije BiH, no ne vidimo kako bi pretvaranje BiH u specijalnu zemlju kandidatkinju riješilo niz problema koji postoje i koje sami lideri u BiH moraju riješiti - rekao nam je jedan diplomat utjecajne države Europske unije koji je želio ostati anoniman. Ministrica Vesna Pusić, podsjetimo, prije nekoliko je tjedana poslala svojim europskim kolegama neslužbeni dokument u kojem Hrvatska predlaže da se s BiH što prije započnu pregovori tako što bi joj se odobrio status specijalne zemlje kandidatkinje. Implementacija presude “Sejdić - Finci” u tom slučaju više ne bi bio preduvjet za napredak BiH prema europskim integracijama. Umjesto preduvjeta, bio bi to uvjet koji bi se rješavao “u hodu”. Prema izvoru iz jedne druge države Europske unije, ministri će danas, ipak, biti skloni tome da u svojim zaključcima o BiH manje inzistiraju na implementaciji presude “Sejdić - Finci”, što bi trebalo odražavati njihov stav da je europski povjerenik Štefan Fuele do sada pretvrdo inzistirao na tome u svojim brojnim rundama pregovora s bh. liderima.

Provedba presude

No, postoje i diplomati EU koji smatraju da je nemoguće prestati inzistirati na presudi “Sejdić - Finci” jer je to međunarodna obveza BiH koja proizlazi iz presude Europskog suda za ljudska prava, odnosno nije stvar političke (ne)popustljivosti nego poštovanja vladavine prava. Jedan od diplomata Europske unije koji dijeli takvo mišljenje rekao nam je neslužbeno kako današnji zaključci Vijeća ministara vanjskih poslova o BiH vjerojatno neće ništa promijeniti jer sama BiH mora učiniti pomak, a to je izostalo, bez obzira na sve dosadašnje napore i Štefana Fuelea i Catherine Ashton i ministara pojedinih zemalja članica Europske unije. Veći dio današnjeg sastanka Vijeća za vanjske poslove, koji se održava u Luksemburgu, ipak će biti posvećen stanju u Ukrajini i novoj eskalaciji napetosti na istoku te zemlje.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
15:40 14.04.2014.

"Hrvatski prijedlog da se BiH dodijeli status specijalne zemlje kandidatkinje za EU nema potporu ostalih 27 europskih država". To nije Hrvatski prijedlog nego neke vjestice i zlatoustog,koji s ostalim olosom nanose Hrvatskoj stetu gdje god mogu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?