Crne najave

Nakon blagog oporavka, BiH ide prema recesiji, na udaru trgovina

burza
VL FOTO
03.05.2012.
u 09:30

Recesijska kretanja na izvoznim tržištima regije prekinula su 25-mjesečni pozitivan trend rasta

Svi oni koji su vjerovali da je najteže ekonomsko razdoblje iza nas bili su, čini se, u zabludi.

Sumoran scenarij

Prema tvrdnjama ekonomskih analitičara, čeka nas novo usporavanje gospodarstva kao jedna od posljedica globalnih ekonomskih previranja. Makroekonomska analiza Raiffeisen banke najavljuje prilično sumoran ekonomski scenarij za BiH u 2012. godini. - Kao što smo predviđali, prvi negativni učinci novog vala europske financijske krize na ekonomiju BiH osjetili su se već u posljednjim mjesecima 2011. godine, kroz niže vrijednosti izvoza, industrijske proizvodnje i kreditne aktivnosti bh. banaka, dok je prvi kvartal 2012. godine definitivno vratio BiH na negativno područje nakon dvije godine blagog ekonomskog oporavka. Recesijska kretanja na svim ključnim izvoznim tržištima regije i eurozone prekinula su 25-mjesečni pozitivan trend rasta izvoza roba koji je u prva dva mjeseca 2012. godine zabilježio drastičan pad od čak 15 posto. I kao što su u razdoblju od 2010. godine do 2011. godine bili ključni pokretači rasta, tako su u prvim mjesecima ove godine “mineralni proizvodi” i “bazni metali” najviše doprinijeli padu izvoza, navodi se u spomenutoj analizi. Opseg ukupne industrijske proizvodnje manji je za 9,9 posto u prva dva mjeseca 2012. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok ostali dostupni makroekonomski podaci također upućuju na kritične znake pada ekonomije u BiH, te su se na recesijskom udaru našli i sektori građevinarstva, poljoprivrede i trgovine na malo. Pad vrijednosti uvoza tijekom prva dva mjeseca 2012. godine od 6,5 posto jasno ukazuje da BiH već bilježi i smanjenje domaće potrošnje koja predstavlja 75 posto ukupnog BDP-a te da je pad gospodarske aktivnosti neminovan. Iako Agencija za statistiku BiH ne objavljuje kvartalna izvješća obračuna BDP-a, evidentno je da bi ukupna ekonomija u BiH u prvom kvartalu 2012. godine zabilježila pad, kako na godišnjoj, tako i na kvartalnoj osnovi. - Ekonomska kretanja u drugom kvartalu 2012. godine će u velikoj mjeri obilježiti uglavnom negativni trendovi, s obzirom na to da očekujemo nastavak recesijskih kretanja u Europskoj uniji i svijetu, što će pratiti pad vanjske trgovine, industrijske proizvodnje, izravnih stranih investicija, te doznaka iz inozemstva u BiH.

Domaće slabosti

S druge strane, domaće slabosti koje proizlaze iz fiskalne opterećenosti i nedostatka ozbiljnog pristupa rješavanju problema, te iznimno visoke stope nezaposlenosti će dodatno staviti pritisak na bosanskohercegovačku ekonomiju, prognoziraju analitičari Raiffeisen banke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?