PRIPREME ZA EBOLU

Nabavljaju se zaštitna odijela, posebni kreveti

ebola
Reuters/PIXSELL
22.10.2014.
u 10:22

U slučaju zaraze morat će se osigurati i posebna vozila u kojima će se zaražene osobe prebaciti u izolaciju. Potrebno je osigurati i ostalu opremu

Nakon što je ravnatelj KCU Sarajevo Damir Aganović rekao kako ova zdravstvena ustanova aktivno radi na pripremama u slučaju pojave ebole u BiH, i drugi medicinski centri su iznijeli podatke o ovome procesu. Kako doznajemo, ovoga tjedna je u SKB-u Mostar održan sastanak na kojem se razgovaralo o kupovini zaštitnih odijela i ostale potrebne opreme koja će se koristiti u slučaju pojave ebole na ovim prostorima.

Bez panike

- Ne želimo izazvati paniku ili strah kod ljudi, ali moramo biti spremni u slučaju da se ova bolest pojavi na ovim prostorima - rekli su nam kratko sudionici spomenutog sastanka.

Da, pripreme se obavljaju u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, potvrdila nam je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Ona je rekla kako su procedure poznate te kako zdravstveni sustav mora biti pripremljen za izvanrednu situaciju kao što je pojava ebole u BiH. - Potrebno je izvršiti brojne pripreme za slučaj pojave ebole na ovim prostorima. Javnost zna da je nekoliko osoba bilo pod monitoringom, ali se na kraju pokazalo da ne boluju od ebole. Ako se pojave zaraženi na ovim prostorima, mi moramo odmah djelovati - naglasila je dr. Ravlija.

Ona ističe kako javnost treba razlikovati karantenu od izolacije, te kako se u ovim slučajevima moraju osigurati sredstva za svu potrebnu opremu koja će se koristiti u slučaju pojave ebole.

Karantena i izolacija

- Ljudi koji su u karanteni ne moraju biti bolesni. Oni provode vrijeme u karanteni dok se ne dokaže da su oboljeli. Oni koji su oboljeli od ebole, ako ih bude u BiH, oni će biti u izolaciji. Odlučeno je da Sarajevo bude centar u kojem će se hospitalizirati oni koji eventualno obole od ebole.

Drugi medicinski centri moraju pripremiti posebna odijela, vozila i ostali materijal koji će se koristiti za prijevoz oboljelog do Sarajeva. Naravno da sve ovo izaziva određene materijalne troškove, ali u ovim situacijama nema mjesta za štednju. Sva potrebna oprema mora biti osigurana kako bi mogli djelovati u slučaju pojave ebole - objasnila nam je dr. Ravlija. Prije nekoliko dana je ravnatelj KCU Sarajevo Damir Aganović rekao kako se može očekivati pojava ebole na ovim prostorima.

Drugi stručnjaci su oprezniji i nisu u javnost izlazili s ovakvim procjenama. Ebola još nikada nije dijagnosticirana u BiH i domaći stručnjaci nemaju iskustva u borbi s ovom bolesti. Svi se nadaju kako će tako ostati i u budućnosti, odnosno, kako u BiH neće biti slučajeva zaraze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije