Filmski festival

"Zvizdan" otvorio natjecateljski program SFF-a

zvizdan
16.08.2015.
u 07:46

"Želio sam pokazati koliko se povijest stalno ponavlja, ostavljajući iza sebe kao trag mržnju. Stoga, treba se boriti za ljubav i toleranciju, kao najveće ljudske principe", kazao je Matanić

Natjecateljski program 21. Sarajevo film festivala otvoren je u subotu navečer filmom "Zvizdan" hrvatskog redatelja Dalibora Matanovića.

U pitanju je emotivno ostvarenje koje govori o nacionalnim razdorima na tlu bivše Jugoslavije i Balkana, te ratovima koji su kroz generacije ostavili neizbrisiv trag mržnje i međusobnog nerazumijevanja. "Zvizdan" govori i o ljubavi između Hrvata i Srpkinje. 
Film donosi tri priče kroz tri različite generacije.

"Želio sam pokazati koliko se povijest stalno ponavlja, ostavljajući iza sebe kao trag mržnju. Stoga, treba se boriti za ljubav i toleranciju, kao najveće ljudske principe. Bol je u ovom filmu jako važan faktor, jer se ponavlja kao eho kroz sva tri lika u priči. Oni su potpuno različiti, ali kada gledate energiju unutar njih to je kao emocija jednog bića kroz desetljeća. Ovdje ne govorimo o Srbima i Hrvatima, već mržnji kroz generacije koju je potrebno prevladati",  kazao je Matanić.

Crvenim tepihom prošetale su i mnoge poznate osobe, a posebnu pozornost je izazvala Zrinka Cvitešić, hrvatska glumica, koja je ove godine član žirija.

Hrvatska glumica Nives Ivanković iz ekipe filma "Zvizdan" je rekla kako očekuje dobar prijem publike, jer su reakcije nakon pres-projekcije bile odlične.

"Drago mi je što sam u Sarajevu, ovdje se uvijek odlično provodim, a zadovoljna sam jer će film gledati moji prijatelji i profesori", kazala je Ivanković. Među brojnim gostima je bila i Jelena Veljača. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?