Narodno pozorište Mostar

Zijah Sokolović u Mostaru: Hoću da izađem, ali da uđem u umjetnost

Zijah A. Sokolović
12.11.2016.
u 07:33

“Najljepše što se može dogoditi kazalištu jeste da se napravi nešto kao predstava – možemo reći da je ova radionica jedan oblik kazališne predstave – a onda ponavljanje predstave je najveća radost za glumca. Ponavljanje predstave kao obrana ideje zbog koje je predstava napravljena ili ideje zbog koje sam seodlučio da imam glumačku radionicu kao mogući dijalog s publikom. Još ako postoji interes i ako su karte rasprodane, onda možemo reći da je to totalno kazalište, i jedan mali korak u maratonu umjetnosti da se sa realnošću upoznamo kroz svijet kazališne iluzije, da se nekako sakrijemo od te vulgarnosti
kojom smo bomardirani. Sjećam se, nekad davno, pročitao sam, pisalo je "Bježimo, vratimo se umjetnosti!". Ili, ima ona pjesma "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem", a ja bih rekao "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem, ali da uđem u umjetnost", rekao je čuveni glumac Zijah A. Sokolović nakon “Majstorske glumačke radionice” održane u petak navečer u Mostaru, priopćeno je iz Nrodnog pozorišta Mostar. 

I ovoga puta karte za “Majstorsku glumačku radionicu” Zijaha A. Sokolovića, održanu u “Studiju 64” NP Mostar bile su, kao i prošlog puta, rasprodane nekoliko dana unaprijed. Iako neki još uvijek razmišljaju je li to "glumačka" – jer je samo za glumce, oni koji su bez razmišljanja odlučili provestu ovu večer u Narodnom pozorištu Mostar sa Zijahom A. Sokolovićem, na vrijeme su sebi osigurali mjesto. Za one koji to nisu uspjeli – pokušat ćemo program ponoviti i sljedećeg mjeseca, pa svoje mjesto zauzmite na vrijeme.

“Vrijeme – prostor – radnja” je definicija kazališta prema Aristotelu, a upravo to – vrijeme – prostor – radnja, jest i naš život. “Majstorska glumačka radionica” Zijaha govori i o njegovom razumijevanju glume i kazališta, umjetnosti, njegovim iskustvima u susretima s ljudima, a igrao je širom svijeta, na najneobičnijim mjestimađ. Jer umjetnost, svaka umjetnost – pa i kazališna kaže Zijah – nudi nam besplatan trening – trening da vježbamo stvarnost. Zijah ovaj program izvodi na kamernoj kazališnoj sceni “Studio 64” Narodnog pozorišta Mostar, zbog neposrednog kontakta s publikom, navode između ostalog iz NP Mostar. 

- Na zahtjev publike program će, dodaje se, pokušati ponoviti i sljedećeg mjeseca. Sljedeći program u Narodnom pozorištu Mostar je svečana proslava 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada Narodnog pozorišta Mostar, prva namjenski građena kazališna zgrada u BiH poslije Drugog svjetskog rata. Proslava je na Velikoj sceni u petak, 18.11, a ulaz je besplatan – obećavamo vam sjajnu zabavu, duhovitu, glazbu, smijeh. Besplatne ulaznice preuzimate na blagajni kazališta.  Nakon Sokolovića u “Studiju 64” ugostit ćemo boema, poetu, zaljubljenika u poeziju, Miodraga Mikija Trifunova u ponedjeljak, 28.11. u 20 sati. Cijena karte je 7 KM, s popustom 3,50 KM. Pa nemojte propustiti priliku i čuti ovog odličnog glumca, svoje mjesto osigurajte na vrijeme, ulaznice su u prodaji, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije