IZMJENA RUKOVODSTVA

Amela Kreso nova Umjetnička direktorica Narodnog pozorišta Mostar

NARODNO POZORIŠTE
27.10.2015.
u 14:30

U rukovodećem kadru Narodnog pozorišta Mostar došlo je do promjene, tako da je Umjetnički direktor Saša Oručević podnio ostavku, a na njegovo mjesto je imenovana dugogodišnja glumica u ovoj teatarskoj ustanovi, Amela Kreso.

Saša Oručević ostaje angažiran u Narodnom pozorištu kao glumac, a Narodno pozorište mu zahvaljuje na uloženom trudu i postignutim rezultatima za vrijeme obnašanja ove dužnosti, osobito na obnovi i unapređenju repertoara i produkciji novih predstava.

Amela Kreso je završila Fakultet humanističkih nauka u Mostaru, odsjek za glumu, a zaposlena je u Narodnom pozorištu od 1996. godine, priopćeno je iz Narodnog pozorišta. 

Iz Narodnog pozorišta obavještavaju publiku da je formiran repertoar za mjesec studeni tako da će sljedeći mjesec igrati:

05.11.2015. godine u 20 h – Velika sala

“San ljetne noći” William Shakespeare, režija Erol Kadić;

20.11.2015. godine u 20 h – Velika sala

“Bosanski lonac” Hasan Džafić; u produkciji Teatra komedije Rajvosa iz Sarajeva,

21.11.2015. godine u 20 h – Velika sala

“Šta ćemo sad” Branko Đurić, režija Ahmed Imamović. 

Ulaz besplatan povodom manifestacije “Noć teatra”.

26.11.2015. godine u 20 h – Velika sala

“Ajmo na fuka” Dragan Komadina

28.11.2015. godine u 20 h – Velika sala – obilježavanje 66 godina postojanja obnovljenom predstavom “Derviš i smrt” Meša Selimović, režija Erol Kadić.

Dana 28.11.1949. godine Narodno pozorište u Mostaru započelo je svoju djelatnost u Sali Radničkog društva “Abrašević”, kada je izvedena prva premijerna predstava “Noć u Globokom” (“Odrpanci”) slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića. 

Još ranije je dana 08.09.1949. godine donesena službena Odluka o osnivanju tada Oblasnog narodnog pozorišta u Mostaru. Nakon donošenja odluke, zatražena je pomoć od Narodnog pozorišta iz Sarajeva, pa tako u Mostar stižu i prvi glumci: Saveta Beatović, Slavko Grahovac i Safet Pašalić, ujedno i prvi direktor Pozorišta i redatelj prve predstave.

Obnova predstave “Derviš i smrt” Meše Selimovića urađena zahvaljujući partnerstvu s Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre” u Mostaru, na čemu im i ove prilike zahvaljujemo. 

Nakon odigrane predstave pozivaju publiku na prigodno druženje u foajeu Narodnog pozorišta. Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na biletarnici kazališta svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Rezervacija ulaznica se može izvršiti putem telefona broj 036 550 128; e-maila: marketing@npm.ba. te putem facebook profila ili fb stranice Narodnog pozorišta Mostar, navodi se u priopćenju Narodnog pozorišta Mostar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?