"Mostovi Mostara"

Otvorena izložba fotografija pokojnog Ćirila Ćire Raiča i njegovog sina Vladimira

izlozba
Foto: Stojan Lasić
1/6
19.05.2016.
u 20:00

U sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, večeras je u Galeriji "Aluminij" otvorena izložba fotografija "Mostovi Mostara" pokojnog majstora umjetničke fotografije Ćirila Ćire Raiča i njegova sina Vladimira.

Riječ je o fotografskoj priči iz grada na Neretvi – onoj o njegovim mostovima, koja sadrži  56 fotografija.

U izjavi za novinare Vladimir Raič je istakao kako su izložene fotografije nastajale od 1959. godine pa do danas te da one faktički predstavljaju dokumente jer je na svakoj od njih naznačen datum snimanja.

- Mostarski su mostovi, počevši od onih rimskih i osmanlijskih, preko austrougarskih, pa do onih iz suvremenijih razdoblja, istinska remek-djela i moj je otac, tijekom svojega životnog puta, svjestan kako bilježi tek djelić njihove višestoljetne sudbe, bilježio njihove portrete. Izlažemo po nekoliko fotografija iz različnih dekada 20. stoljeća, pa i iz nama bližih godina, a dijelom postava su fotografije mosta u Vojnu, Željezničkoga mosta u Raštanima, novoga u Sutini, potom Carinskoga i Mosta Musala, Bunura, Staroga mosta, Lučkoga i Mosta Hasana Brkića, Mosta Franje Blaževića, Željezničkoga mosta u Baćevićima, te Krive i Ćatića ćuprije na Radobolji i Rimskoga mosta u Vojnu – kazao je Raič.

Ova izložba, po riječima novinara Drage Marića, nosi univerzalnu poruku da sve što čovjek sruši da se sve obnovi.

U tome, kako je kazao, vidi njenu najveću vrijednost, mada ona ima i dokumentarističku i faktografsku vrijednost, a  predstavlja i prolazak kroz jedno vrijeme.

Izložbu su organizirali Galerija Aluminij i Matica hrvatska Mostar, a ona će ostati otvorena do 3. lipnja.

Inače, Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu, a dobitnikom je niza nagrada i priznanja. Krunom njegova rada jest fotomonografija iz 1998. godine. Preminuo je 2011. godine, a njegovi sinovi Vladimir i Davor nastavljaju očevo djelo, predano radeći na očuvanju Ćirine ostavštine i na daljnjemu dokumentiranju kulturno-povijesnih dobara i prirodnih ljepota Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije