Jubilarni

Otvoren 20. Zagreb film festival

HRT
23.10.2022.
u 20:57

Osam dana, 11 programa, 115 filmova iz cijeloga svijeta. Jubilarni 20. Zagreb film festival ove je godine slavljenički bogat, a donosi i rekordan broj prvijenaca domaćih autora.

Nakon velikih uspjeha na važnim festivalima u Locarnu i Sarajevu, hrvatska premijera "Sigurnog mjesta" Jurja Lerotića otvorila je slavljeničko izdanje festivala. Priča o grčevitoj borbi za život i inertnosti sustava, ali i suptilni humor filma osvojili su sve.

Na programu su još tri premijere hrvatskih  debitanata - "Garbura" Josipa Žuvana, "Tragovi" Dubravke Turić i "Stric" redateljskog dvojca Kapac-Mardešić, javlja HRT. 

Osim filma, s jenjavanjem pandemije vraćaju se i uvijek izvrsno posjećene zabave ZFF-a. Pravoj festivalskoj atmosferi doprinosi i jak industrijski dio koji redovito stvara nove suradnje.

Među uglednim gostima je i Zlatko Burić, hrvatsko-danski glumac koji će održati masterclass predavanja.

Irski redatelj Colm Bairead dolazi sa svojim debitantskim filmom "Tiha djevojka". Ova klasična priča na irskom jeziku već je rastopila srca mnogobrojnih gledatelja.

Natjecateljski dio programa završava u subotu proglašenjem pobjednika i projekcijom pobjedničkog filma Cannesa, "Trokuta tuge" Rubena Östlunda, a filmske projekcije nastavljaju se i u nedjelju.

Festival se održava na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?