Preminuo Franjo Primorac

Napustila nas je ljudina od formata i umjetnik od zanata

29.12.2015.
u 07:45

Ispraćaj i pokop pokojnog slikara Franje Primorca održat će se danas (utorak) u 15 sati na Gradskom groblju Podadvor u Čitluku

Brotnjom se munjevito proširila tužna vijest da je u nedjelju navečer od posljedica srčanog udara u mostarskoj bolnici iznenada preminuo poznati i priznati broćanski akademski slikar Franjo Primorac. Napustio nas je dobri duh Brotnja, ljudina od formata, umjetnik od zanata. No, na nebu iznad broćanskog krajolika blistat će njegova velika duša, a njegove slike svjedočit će o njegovu umjetničkom daru i ovozemaljskom životu. Pamtit ćemo široki osmijeh ove ljudine od čovjeka, koji potvrđuje onu misao kako osmijeh dobro stoji ljudima s velikim srcem te kako ništa tako dobro ne otkriva nečiju narav kao smijeh. A Franjina ljudska narav bila je gotovo božanstvena. Brojne anegdote iz njegova ovozemaljskog života svjetlucat će broćanskim vinogradima. I po njima će ga pamtiti njegovi brojni prijatelji, a čovjek živi sve dok traje sjećanje na njega. A Franju se jednostavno ne može zaboraviti.

Primorac je rođen 5. veljače 1959. godine u Čitluku gdje je završio osnovnu školu, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti - Odsjek slikarstvo.

Bio je istaknuti kulturni i javni djelatnik koji je kao talentirani likovni umjetnik gotovo trideset godina predstavljao stožernu i neizostavnu figuru svekolikog kulturnog i javnog, a napose likovnog života u Brotnju u Hercegovini. Pokojni Franjo Primorac bio je neumorni promicatelj kulturnih i tradicijskih vrijednosti hrvatskog katoličkog puka na ovim prostorima te nadasve veliki domoljub i humanitarac. U najtežim danima opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, a i u godinama koje su uslijedile nakon Domovinskog rata, bio je poznat i kao organizator i pokretač brojnih humanitarnih izložbi, a i sam je u dobrotvorne svrhe darovao nekoliko stotina svojih umjetničkih djela. Kao drag i plemenit čovjek pokojni je Franjo bio redoviti sudionik brojnih likovnih kolonija, od Prevlake do Vukovara, kao i onih na prostorima Bosne i Hercegovine. Svojim radovima sudjelovao je i na svih 12 međunarodnih likovnih kolonija "Didak" u Gradnićima, a na ovogodišnjoj je bio voditelj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?