10. MOFF

Mostar ovih dana živi s filmom

BiH,25.11.2016.Mostar, Kosaca,  film Dnevnik masinovode, Photo:Stojan Lasic
27.11.2016.
u 09:00

Projekcijom filmova u natjecateljskom programu “Dnevnik mašinovođe” redatelja Miloša Radovića i “S one strane” Zrinka Ogreste u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, obilježena je druga večer Mostar Film Festivala.

Uz igrani film, zanimanje publike u Mostaru nije izostalo ni za program “Docuspectre” u kojem je prikazan dokumentarac “Druga obitelj” domaćeg redatelja Zdenka Jurilja, koji prikazuje dirljivu priču o Humanitarnoj udruzi “Fra Mladen Hrkać”.

- Drago mi je što je revija filma u Mostaru prerasla u filmski festival u pravom smislu riječi, koji, uz igrani filmski program, ima i svoj edukacijski dio za studente i najmlađe. Mislim da ovaj festival trebamo svi podržati jer će on doprinijeti popularnosti sedme umjetnosti i obogatiti kulturni život Hercegovine, kazao nam je jedan od najvećih majstora dokumentarnoga filma na ovim prostorima Zdenko Jurilj koji upravo privodi kraju novi film posvećen Bijelom putu spasa, a čija bi premijera trebala biti u veljači iduće godine.

Filmska druženja

Prva filmska druženja započela su s protagonistima filma “Mrtve ribe plivaju na leđima”, a nastavljena su jučer s redateljima filmova “Smrt Mašinovođe” i “Oslobođenje Skopja”, Milošem Radovićem odnosno Danilom Šerbedžijom, srpskim i makedonskim kandidatima za Oscara. Film je adaptacija istoimene drame Dušana Jovanovića “Oslobođenje Skopja”, čija je predstava u režiji Ljubiše Ristića odlično prošla kod publike u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a sada je dobila i svoju filmsku inačicu.

“Životna želja moga oca Rade bila je snimiti ovaj film i to je pokušavao u nekoliko navrata te smo sad u tom zajedno konačno i uspjeli. Ja nisam redatelj kojeg osobito zanimaju povijesne drame, više sam za neke male priče, ali sam zbog oca napravio neku vrstu kompromisa, što je na samom kraju ispalo jako dobra stvar”, komentirao je Šerbedžija suradnju sa svojim ocem. Uz oca, jedna od uloga u filmu pripala je i Luciji Šerbedžiji koja je, kako je istaknuo Danilo, unatoč sumnjama koje je imao na samom početku snimanja, odradila vrhunski posao te, po njegovu mišljenju, odigrala svoju najbolju ulogu do sada, za što je uvelike zaslužna i njezina “mentorica” Silvija Stojanovska koja u “Oslobođenju Skopja” glumi Lucijinu stariju sestru.

Opuštanje na koncertima

Za onaj opušteniji dio večeri i odlično ozračje u mostarskom Golden Pubu zaslužan je zagrebački bend Elemental koji je filmsku publiku držao na nogama do kasno u noć. Ponovno su tu projekcije u programu “Dječji klasici”, kao i filmovi u programu “Docuspectre”. Krenulo se i s prikazivanjem studentskih filmova, a uz “Oslobođenje Skopja” prikazan je i bh. kandidat za Oscara film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”. Inače, 10. MOFF trajat će do 30. studenoga.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije