Glazbeno spajanje BiH i Austrije

Koruški i domaći vojni orkestar oduševili svojim izvedbama

29.10.2016.
u 11:00

Veleposlanstvo Republike Austrije u BiH organiziralo je, u sklopu Godine kulture, svečani koncert u povodu proslave nacionalnog praznika Republike Austrije u Mostaru, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, kojem je nazočio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Uzvanicima je dobrodošlicu poželio veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer.

Koncert su izveli zajednički Koruški vojni orkestar i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Koruški vojni orkestar, koji ima 40 glazbenika, u Mostar je stigao na poziv Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, radi međusobne glazbene nadogradnje i zajedničkih koncerata u okviru bosanskohercegovačko/austrijske Godine kulture.

Četrdeset glazbenika

Ovaj orkestar oduševio je svojim izvedbama u četvrtak Mostarce koji su gromoglasnim pljeskom nagradili spajanje bosansko-hercegovačkog i austrijskog vojnog ansambla za sudjelovanje na zajedničkim koncertnim nastupima u okviru velikog puhačkog orkestra.

Sve koncertne izvedbe obuhvatile su djela velikih austrijskih i bosanskohercegovačkih skladatelja.

Prije Mostara, zajednički nastup dvaju vojnih orkestara održan je bazi Butmir kod Sarajeva, kao i u sarajevskoj Vijećnici, a nešto kasnije i u Banjoj Luci.

Koruški vojni orkestar osnovan je 1956. godine i vrlo brzo je izgradio visok i opravdan ugled kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Na osnovi velikog kulturnog nasljeđa “staroaustrijske vojne glazbe” Koruški vojni orkestar njeguje repertoar zbog kojeg se uvrštava u najbolje europske vojne ansamble, u što spadaju: originalna djela iz vremena Francuske revolucije, zatim velike originalne skladbe 19. stoljeća, te najznačajniji doprinosi našeg doba ovoj literaturi. Koruški vojni orkestar tako obuhvaća spektar od prvih simfonijskih početaka do avangarde.

Duga tradicija

Koruški vojni orkestar je već snimio više od 25 CD-ova te je često prisutan i na nacionalnim i međunarodnim TV i radiopostajama. Stanovnici Koruške poznati su po tome što vole pjevati. Više od 500 većih i manjih zborova pjeva u Saveznoj pokrajini Koruška, s kojima Koruški vojni orkestar često nastupa.

Dirigent je pukovnik Dietmar Pranter, 48-godišnji glazbenik, pjevač, skladatelj, tekstopisac i aranžer. Završio pedagoški glazbeni studij (instrumental i pjevanje) te diplomski studij jazza na Konzervatoriju u Klagenfurtu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?