VIONICA

“Ide Božić, idu sveti dani, 
‘ko se nama radovati brani”

vionica
Foto: Marijan Sivrić
1/5
16.12.2013.
u 09:55

Ovogodišnji glazbeno-scenski događaj na Vionici odisao je najdivnijom porukom

Veličanstven koncert obogaćen pjesmom, igrom, igrokazom održan je u dvorani Ivana Pavla II. na Vionici, dupke ispunjenoj posjetiteljima, žiteljima Vionice i okolnih mjesta, a sve u organizaciji HKUD “Sveti Marko” U dvorani Ivana Pavla II. na Vionici sinoć je upriličen treći božićni koncert Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Sveti Marko”. Na ovogodišnjem koncertu nastupili su i gosti iz Erduta, a riječ je o HKUD “Branko Herceg” koji su slavonskim običajima obogatili ovu večer.

Poruke ljubavi i mira

Ovogodišnji glazbeno-scenski događaj na Vionici odisao je najdivnijom porukom. Porukom mira, ljubavi i zajedništva. Prvi spomen KUD-a s Vionice ide u daleku 1956. godinu. No, prije tri godine ponovno je počelo djelovati društvo, ali sada kao HKUD “Sveti Marko”. Društvo danas ima 70 članova i ima četiri sekcije Predsjednik Društva je Damir Mandarić. Prešli su do sada puno kilometara, posjetili mnoga mjesta i gradove, bili u nekoliko država, dobivali nagrade, a što je najvažnije sami su organizirali međunarodnu smotru folklora u svojoj Vionici.

Društvo “Sveti Marko” Vionica njeguje i tradicijske pjesme. Rado pjevaju bećarac. Najprije je bećarac otpjevala ženska grupa, a pjesma je glasila: “Ide Božić, idu sveti dani, ‘ko se nama radovati brani”. Muški članovi otpjevali su bećarsku pjesmu “Oj ledino pokrila te rosa, kono mene moje male kosa”. Društvo iz Vionice i dječju folklornu sekciju koja je za ovu prigodu izvela slavonska kola. Tijekom večeri nakon pjesme i plesa izveden je i jedan igrokaz. Uvijek je se lijepo prisjetiti starih običaja. Posebno ,stoga, bio je zanimljiv običaj Prela – čupanja vune.

Kad se tako okupljalo u selu, pričale su se priče, pjevalo se, dernečilo, momci su curama dolazili na silo. Leo je Kristini ponudio jabuku, ali ju je ona odbila, što je izazvalo oduševljenje u gledalištu. U ovom dijelu programa nastupila je i Petra, najmlađi član društva, koja ima samo godinu i pol. Na kraju domaćini su izveli, na veliko zadovoljstvo nazočnih, čuvenog Linđu.

Nakon domaćih, bogat program izveli su i članovi HKUD “Branko Herceg” iz Erduta. Društvo je osnovano 2008. godine i ima tridesetak aktivnih članova, a ima tri sekcije. Oni imaju dosta sličnosti s domaćinima.

Gosti iz Hrvatske

U njihovoj Osječko-baranjskoj županiji poznato je svetište Gospe Aljmaške, a Vionica koja se nalazi u međugorskoj župi ima Gospu Kraljicu mira. Oni dolaze iz vinorodnoga kraja. Poznata Erdutska bačva je najveća u Europi. Ona je i sada u funkciji i u nju stane oko 75.000 litara poznate graševine. Unutrašnjost bačve prostorom je istovjetna jednosobnom stanu i ona je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Počeli su s pjesmom “Alaj je fino, to erdutsko vino”… Na kraju su oba društva zajednički otpjevala pjesmu “Radujte se narodi”. Inače, na početku koncerta dobrodošlicu svima uputio je predsjednik HKUD “Sveti Marko” Damir Mandarić, a na kraju je svima zahvalio na iznimno lijepo izvedenom programu fra Kornelije Kordić. Damir Mandarić je u ime domaćina uručio prigodni dar predsjednici društva HKUD “Branko Herceg” iz Erduta Barbari Nikolašević.Sve je završilo po starom dobrom običaju i velikim prigodnim božićnim domjenkom u osnovnoj školi na Vionici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?