PROMOSIJA

Berislav Jurič je osvježavajući glas u domaćoj prozi

juric
Foto: Stojan Lasić
07.12.2013.
u 11:12

Autor je naglasio kako mu je pisanje proze svojevrstan bijeg od kratkoće poezije i novinarstva

Književni prvijenac novinara Berislava Juriča “Naspavani psi laju” predstavljen je u Mostaru. Radi se o zbirci kratkih priča koja je nedavno nagrađena kao najbolji prozni prvijenac na natječaju Književne zaklade “Fra Grgo Martić”.

Ulazak u književnost

- Bilo da piše o rukama, o galebu koji više ne može uzletjeti, o samoći i ljubavi, o mladim i starim ljudima, Berislav Jurič pokazuje da je svoj nesumnjivi talent školovao i kod takvih majstora kao što su Čehov, Marinković i Carver. Sažet izraz, uvjerljiv detalj, poetičan prizor ili neočekivan obrat u pripovijedanju - to je, između ostalog, ono čime nas Jurič pridobiva. Pozdravljamo ga kao nov, osvježavajući glas u domaćoj prozi, kojoj je već ovim svojim “ulaskom u književnost” priložio neke izvanredno lijepe stranice - stoji u obrazloženju žirija književne nagrade “Fra Grgo Martić” za najbolju knjigu proze - prvijenac 2013. Berislavu Juriču. Autor je naglasio kako mu je pisanje proze svojevrstan bijeg od kratkoće poezije i novinarstva. “Na nagovor nekih prijatelja rukopis sam poslao na natječaj Zaklade i dogodilo se to što se dogodilo. Osobno sam iznenađen i osjećam veliki teret jer nije jednostavno imati svoje riječi u koricama budući da one sada postaju javna riječ. Pogotovo što živimo u društvu u kojemu je ta javna riječ srozana budući da se svatko bavi javnim govorom i javnim pisanjem”, dodao je Jurič. Sveučilišna profesorica s Filozofskog fakulteta u Mostaru Perina Meić naglasila je kako Jurič, iako se radi o mladom autor, ima izgrađen stil.

Telegrafske rečenice

“Kada govorim o tom stilu, zapravo se može vrlo jasno vidjeti da je Jurič s jedne strane novinar, a s druge pjesnik. U tim njegovim rečenicama se isprepliću gotovo sažete, telegrafske rečenice, a onda imate duge rečenične intervale s metaforičnim izrazom, što pokazuje, zapravo, koliko je autor vješt u artikuliranju svoje kratke proze”, kazala je Meić. Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Tomislavgradu. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama na “Šimićevim susretima” 1998. i 2006. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?