POLICIJA ŠOKIRALA SVIJET:

Kombijem gazili prosvjednike pred veleposlanstvom SAD-a, pa ih tukli palicama i zalijevali šmrkom

POLICIJA ŠOKIRALA SVIJET:
19.10.2016.
u 14:45

Najmanje troje studenata prevezeno je u bolnicu nakon što se policijsko vozilo namjerno zaletjelo na skupinu aktivista koji su potom vozilo počeli udarati palicama, prenosi Net.hr

U anti-američkom prosvjedu održanom ispred američkog veleposlanstva u glavnom filipinskom gradu Manili policija je pokazala neviđeno ponašanje. Najmanje troje studenata – aktivista ozlijeđeno je prilikom zalijetanja kombija filipinske policije na prosvjednike, piše The Guardian.

Video snimke koje su se pojavile u medijima prikazuju nasilno ponašanje policije prema prosvjednicima. Policijski kombi vozi unatrag, bez imalo obraćanja pažnje na okupljene prosvjednike koji se sklanjaju s ceste. Potom vozi unaprijed, pa ponovno unatrag na prostoru od oko 20 metara.

Upotrijebljen suzavac

Neki su prosvjednici počeli vrištali od straha, dok su neki, palicama koje su uzeli od policije, počeli udarati po kombiju.

‘Nije bilo apsolutno nikakvog opravdanja za to’, rekao je organizator prosvjeda Renato Reyes komentirajući postupak policajaca.

Nakon bacanja suzavca na prosvjednike policija je uhitila najmanje 23 ljudi koji su prije toga probili liniju interventne policije i bacali kamenje i crvenu boju na policijske djelatnike. U pomoć policiji priskočili su i vatrogasci koji su prosvjednike zalijevali vodom iz vatrogasnih šmrkova.

Prosvjednici su mahom pristaše lijevog političkog krila, nazvanog Bayan (nacija) koje je desetljećima organizira prosvjede ispored američkog veleposlanstva od kojih su većina prošli bez većih izgreda.

PHILIPPINES-US-POLITICS-POLICE-RALLY

PHILIPPINES-US-POLITICS-POLICE-RALLY

PHILIPPINES-US-POLITICS-POLICE-RALLY

Kontroverzni predsjednik

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte nalazi se u državnom posjetu Kini, gdje nastoji popraviti zategnute odnose između dvije zemlje do kojih je došlo prilikom predsjedanja njegovog prethodnika. Cilj posjeta je i unaprijediti razmjenu roba i usluga između dvije zemlje, kao i zatražiti financiranje infrastrukturnih projekata.

Tvrdolinijski predsjednik Duterte na vlast je došao u svibnju ove godine i od tada, čini se, čini sve kako bi zahladio odnose s SAD-om. Zalaže se za uspostavu odnosa s Kinom i Rusijom, američkog predsjednika Baracka Obamu nekoliko je puta javno nazvao ‘kurvinim sinom’ te mu poručio nek ‘gori u paklu’.

Prosvjednici zamijeraju predsjedniku što se okreće prema Kini, kažu kako Filipinima ne treba saveznik, niti od strane Amerike, niti od strane Kine ili Rusije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?