DOPREMLJENO IZ VARAŽDINA

Kod Dervente pronašli 40 tona medicinskog otpada

otpad
VL FOTO
18.10.2014.
u 09:58

Institucije nemaju podataka o uvozu medicinskog otpada u BiH. Kako je ova pošiljka ušla u BiH?

- Nedavno su u Derventi, u krugu tvrtke Pramat plast d.o.o. otkrivene ogromne količine potencijalno zaraznog medicinskog otpada uvezenog iz Hrvatske. Zabrinuti radnici koji rade u krugu tvornice kažu da su vidjeli iskorištene medikamente, šprice, zavoje, pa čak i dijelove ljudskog tkiva. Cjelokupan navedeni medicinski otpad nalazi se na otvorenom, u krugu tvrtke, izložen kiši, vjetru tj. neadekvatno zbrinut. Tko je odgovoran za to što je velika količina zaraženog i veoma opasnog medicinskog otpada završila na području Dervente, tek treba utvrditi. Mi kao skupina građana sumnjamo da se pojedine tvrtke iz Hrvatske oslobađaju opasnog medicinskog otpada, šaljući i prodajući ga u BiH kako bi izbjegli visoke troškove sterilizacije i tretmana otpada, sto su po zakonima EU obvezne. Građani očekuju odgovore i nadaju se da će netko od nadležnih tijela na vrijeme reagirati kako bi se spriječilo širenje zaraze i zaštitila životna sredina - stoji u e-mailu koji je upućen na adresu Večernjeg lista, a koji potpisuje skupina građana Dervente. U prilogu koji je radio TV Kanal 3 navodi se kako je otpad stigao iz Varaždina, a na snimkama se vidi kako se pored otvorenih vreća s otpadom nalaze šprice, gumene rukavice i drugi medicinski otpad. Navodi se i kako se radi o 40 tona otpada, za koje se pretpostavlja kako se radi o medicinskom otpadu, a koji se nalazi u krugu spomenute tvornice.

Nema podataka o uvozu

Jučer smo kontaktirali Agenciju za statistiku kako bi doznali uvozi li BiH medicinski otpad. U ovoj instituciji su nam rekli kako nemaju podataka da je u BiH ušao bilo kakav medicinski otpad, te kako je zabilježeno samo početkom godine da je iz BiH izvezeno 10,8 tona farmaceutskog otpada. - Radilo se o lijekovima koji su izvezeni u Austriju kako bi bili uništeni na zakonom propisan način - rekli su nam u Agenciji za statistiku BiH.

Proizvodnja folija

Nakon ove izjave postaje jasno kako 40 tona medicinskog otpada nije uvezeno u BiH pod takvim nazivom, a ostaje pitanje kako je otpad došao u BiH, odnosno, pod kojim nazivom. Tijekom jučerašnjeg dana smo kontaktirali i tvrtku Pramat plast, ali su nam djelatnici ove tvrtke rekli kako će odgovoriti samo na pitanja koja im se dostave e-mailom. Jučer službeni odgovor nismo dobili. Inače, ova tvrtka proizvodi plastične folije pa se postavlja pitanje služi li ovaj medicinski otpad za proizvodnju ovoga proizvoda. Stručnjaci kažu kako to ne bi trebalo tako biti, te kako se folija ne može proizvoditi iz medicinskog otpada. Nekoliko inspekcija koje su bile na licu mjesta uglavnom su se proglasile nenadležnim za ovaj problem, a mediji na prostoru Republike Srpske navode kako je vlasnik tvrtke u RH, te kako se čeka njegov dolazak kako bi se dobilo objašnjenje o čemu se točno radi u ovome slučaju, tj. zašto se u krugu tvrtke nalazi 40 tona medicinskog otpada iz Hrvatske. U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a. - Nadležna kontrolna tijela RS trebala bi utvrditi o kojoj se vrsti otpada radi konkretno u Derventi, a nakon toga i poduzeti sve mjere kako bi se, ako se utvrdi da je uvoz otpada izvršen u suprotnosti s dozvolom Ministarstva, kaznila ova djelatnost. Poduzeće Pramat plast iz Dervente ne posjeduje dozvolu za eventualni uvoz sirovine koja se može tretirati kao medicinski otpad - priopćeno je iz resornog ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?