Poruka na kraju 2016.

Kardinal Vinko Puljić: Pred nama su novo vrijeme i nove prigode

02.01.2017.
u 07:07

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je na Silvestrovo zahvalno euharistijsko slavlje na kraju kalendarske godine. Koncelebriralo je 11 svećenika, a sudjelovali su brojni vjernici, među kojima i mnoge redovnice na čelu s tri provincijalne glavarice. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je kako je misa zahvalnica prigoda za osvješćivanje potrebe zahvaljivanja Bogu. “Sve što imamo i što jesmo, dar je Božji. I kad prikazujemo žrtvu, prinosimo Njegove darove. Zahvalnost u čovjeku gaji odanost. Zato i ova misa neka nas kroz zahvalnost odgoji za odanost Božjoj ljubavi”, kazao je kardinal Puljić.

Osvrćući se na proteklu, 2016. godinu, kardinal Puljić rekao je kako posebno zahvaljuje za milosnu Godinu Božjeg milosrđa tijekom koje su hodočasnici ispunjali i svetišta te crkve na kojima su otvorena sveta vrata pristupajući sakramentu pomirenja.

Godina milosrđa

“Sakrament pomirenja dogodio se u ljudskim dušama, što je urodilo i obnovom povjerenja s drugim ljudima i samim sobom”, kazao je kardinal Puljić podsjećajući kako je u 2016. godini Sveti Otac Franjo uputio postsinodalnu apostolsku pobudnicu “Radost ljubavi” s brojnim smjernicama. Spomenuo je i susret pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Havani 12. veljače 2016. izražavajući nadu kako je to znak puta izgradnje povjerenja među crkvama u duhu Isusove molitve “da svi budu jedno”. Podsjetio je i na dan proglašenja svetom Majke Terezije 4. rujna 2016. Kardinal Puljić istaknuo je kako je na razini Vrhbosanske nadbiskupije u tijeku priprava za biskupijsku Sinodu te da su u 2016. godini održani dekanatski susreti na kojima su obrađivane pojedine teme.

Događaji na razini Crkve

Još jednom pozvao je sve na zdušnu molitvu za uspjeh Sinode da se “zauzetošću svih pokrene život mjesne Crkve”. Spomenuo je i kako su na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, 8. prosinca 2016. započeli pastoralno-liturgijsku godinu pod nazivom “Put vrhbosanske Crkve s laicima”. Kardinal Puljić osvrnuo se i na pojedina događanja na razini opće Crkve, posebno spomenuvši iračku kršćansku zajednicu u kojoj su se mnogi vratili na ruševine svojih crkava i tamo proslavila Božić, što podsjeća i na iskustva u BiH u vremenu poraća. Osvrnuo se i na neke nemile događaje iz 2016. godine, među kojima i ubojstva oko 90.000 kršćana u svijetu te patnju brojnih koji su zatvoreni zbog svoje vjere.

“Zahvaljujemo Bogu što smo doživjeli ovaj dan i što mu možemo zahvaljivati. Pred nama su novo vrijeme i nove prigode da Boga slavimo te da se u Božjoj ljubavi ostvarimo”, rekao je kardinal Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?