Neum: Solarna rasvjeta na poluotoku Kleku

Izgrađen solarni sustav s 15 stupova i fotonaponskih panela

01.10.2016.
u 09:45

Na poluotoku Kleku završeni su radovi postavljanja prve solarne rasvjete u Neumu. Izgrađen je jedan solarni sustav s 15 stupova i fotonaponskih panela, a u budućnosti se planira još. Osim ove solarne rasvjete, ranije je na šetalištu Surdup I postavljena i nova LED javna rasvjeta, piše Večernji list BiH.

Akumulirana energija

Neum kao jedan on najsunčanijih gradova u državi nastoji iskoristiti tu prednost. Osnovni princip rada solarne rasvjete je taj da fotonaponski FN modul, koji se nalazi na vrhu stupa, pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju koja se akumulira u baterije. Samo akumuliranje elektronički se nadzire preko regulatora koji održava napon punjenja akumulatora u dopuštenim granicama, te štiti baterije od oštećenja koja može uzrokovati preopterećenje, tako da kada se baterije napune, regulator automatski prekida daljnje punjenje. Ovi radovi se izvršavaju unutar projekta “CB-GREEN - Prekogranično, zeleno i energetski učinkovito umrežavanje” koji financira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - BiH, 2007. – 2013., a provodi 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području BiH i Hrvatske.

Zaštita i očuvanje okoliša

Ukupna vrijednost projekta je 499.066,54 eura, odnosno 253.104,60 eura za aktivnosti u BiH. Cilj projekta je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u HNŽ-u i Zadarskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti (EE) i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) u javnom sektoru. CB-GREEN projekt je osobito u skladu s pravilima EU-a koje snažno promiču očuvanje prirode, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podizanje svijesti o globalnim problemima okoliša, EE informiranju, izravnom smanjenju emisija plinova staklenika (CO2 i drugih) kroz implementaciju novih EE i OIE tehnologija i održivog razvoja EE politika, snažne su preporuke EU-a kojima projekt CB-GREEN doprinosi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?