sastanak

Izetbegović se sastao s Mogherini

sastanak
08.11.2016.
u 20:15

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Predsjedatelj Izetbegović i visoka predstavnica EU Mogherini razmijenili su mišljenja o dinamici napretka Bosne i Hercegovine nakon aktivacije obnovljenog pristupa EU. 

Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina u proteklih 18 mjeseci na putu pristupanja EU više napredovala nego u cijeloj prethodnoj deceniji, naglasivši da su upravo obnovljeni pristup i snažna podrška EU omogućili Bosni i Hercegovini da postigne taj napredak, te da stoga EU treba nastaviti s takvim pristupom i podrškom BiH. 

Visoka predstavnica Mogherini je istakla da je impresionirana napretkom Bosne i Hercegovine u relativno kratkom vremenskom razdoblju, te je čestitala predsjedatelju Izetbegoviću osobno za iskazano liderstvo u tom procesu. 

Predsjedatelj Izetbegović je zahvalio visokoj predstavnici Mogherini za snažnu podršku i kontinuiranu pomoć koju ona pruža Bosni i Hercegovini, ističući da je potrebno zadržati pozitivan zamah i nastaviti s implementacijom Reformske agende u okviru procesa pristupanja EU. 

Sugovornici su se složili da su stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana od strateške važnosti, te da postoji prostor za intenzivnijom političkom komunikacijom između EU i regije zapadnog Balkana, s ciljem koordinacije pristupa u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje pogađaju regiju i EU. Mogherini je istakla da Izetbegovićeva inicijativa o političkom dijalogu na visokom nivou EU-Zapadni Balkan zavrjeđuje pažnju, kao nadogradnja već postojećih mehanizama komunikacije i saradnje između EU i zapadnog Balkana, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?