Mostar

I mostarski pjesnik Aleksa Šantić bio je među prvim “Orjunašima”

orjuna
Stojan Lasić
15.03.2012.
u 10:23

Izvrsna knjiga prof.dr. Boškovića “Orjuna - ideologija i književnost“, godine 2006. nagrađena je nagradom “Judita” za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini.

Povjesničar književnosti i književnik, nekadašnji književni kritičar Slobodne Dalmacije prof. dr. sc. Ivan J. Bošković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu tribine MH Mostar “Između korica“,u Mostaru je održao predavanje o temi “Orjuna - ideologija i književnost“. Prof. Bošković kazao je kako o Orjuni, što je skraćenica za Organizacija jugoslavenskih nacionalista koja je nastala 1921.-1922. , hrvatska historiografija nije ništa pisala i da je, dok je pisao knjigu, pronašao tek nekoliko enciklopedijskih informacija.

- Više je taj pojam živio u svijesti ljudi, no što je bio znanstveno obrađivan, istaknuo je prof. Bošković, dodajući da je Orjuna bila ekstremno nacionalistička, šovinistička i teroristička, karakterizirana često uporabom fašističkih metoda protiv “obespravljenih južnoslavenskih naroda”. Mogu se pronaći i navodi da je Orjuna bila otvorena teroristička i unitaristička organizacija čiji su članovi koristili fizičko nasilje protiv svojih političkih protivnika, zagovarali ukidanje parlamentarizma, sprečavali svaku društvenu revoluciju. Među prvim “orjunašima“, kazao je prof. Bošković, bio je i Aleksa Šantić čija je pjesma “Naša pesma“, postala svojevrsna himna Orjune. Prof. Bošković je iznio podatke da su poseban “trn u oku“ Orjuni bili Zagreb i Stjepan Radić te da su današnju zgradu Hrvatskog sabora na Markovu trgu zvali sarkofagom, a Zagreb – gradom za grobom.

Izvrsna knjiga prof.dr. Boškovića “Orjuna - ideologija i književnost“, godine 2006. nagrađena je nagradom “Judita” za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?