Izložba u Širokom Brijegu

Hercegovina na fotografijama

kecman2_03092015
04.09.2015.
u 06:30

POSTAV 
sadrži 71 fotografiju Humske zemlje velikog formata snimljenu iz zraka

Fotograf Dušan Kecman, u svom prvom predstavljanju u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu postavio je 71 fotografiju velikog formata na izložbi nazvanoj "Hercegovina - povijesno zaleđe Jadrana".

Rijeke ponornice

Autor se s posebnim zanimanjem bavi snimanjem iz zraka Hercegovine tragom povijesne Humske zemlje iz 15. stoljeća. Kecmana zanimaju slivovi rijeke s više imena: Mlade, Klobuk, Tihaljina, Trebižat, koja teče sa zapada i ulijeva se u Neretvu kod Čapljine, te rijeke ponornice Trebišnjice koja s istoka kreće pod padinama planina Zelengore, Čemernom i Lebršnikom, kao Mušnica kroz Gacko, te dalje kroz Lastvu, Trebinje i Popovo polje gdje ponire te izvire kao Čapljina ulijevajući se u Neretvu.

Sva povijesna i mjesta sakralnog blaga od Nikšića u staroj Hercegovini do Imotskog u današnjoj Hrvatskoj, autoru su jedan od ciljanih projekata snimanja iz zraka, a sve za promociju jadranskog zaleđa, odnosno Bosne i Hercegovine, na dobrobit građana i običnih ljudi Hrvatske i BiH na razmeđu putova turista i putnika sa sjevera Europe k Jadranu.

- Nadam se da sam ovim fotografijama prikazao koliko je lijepa Hercegovina. Cilj mi je bio dočarati upravo te ljepote krajolika, koji je na korak do Jadrana, kako bi na određen način i turistički promovirao ovo područje - kazao je Dušan Kecman. Izložba će biti otvorena do 10. rujna.

Autor je rođen u Beogradu 1946. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Nikšiću i Banjoj Luci.

Ljubav prema fotografiji

Potom odlazi u Beograd gdje istodobno studira na Pravnom fakultetu te radi kao novinar.

Nakon dvije godine napustio je fakultet i odabrao novinarstvo i fotografiju koju kao zanimanje strastveno voli.

Godine 1974. u Zagrebu je osvojio prvu nagradu "Sportskih novosti" za najbolju sportsku fotografiju. U proteklih šest godina Kecman je intenzivirao svoj rad na obnovi izložbe u Parlamentu BiH povodom 20. obljetnice Daytona, koji će se također tiskati kao fotomonografija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?