ratni zločin

Haaški tribunal izriče konačnu presudu Šljivančaninu za Ovčaru

Veselin Šljivančanin
VL
08.12.2010.
u 07:59

Izvanredno preispitivanje presude zatražila je obrana Šljivančanina jer je dostavila izjavu svjedoka koji tvrdi kako Šljivančanin nije bio obavješten što se događa ili što bi se moglo dogoditi na Ovčari kada se vojska povuće.

Haški tribunal će danas izreći konačnu presudu bivšem časniku sigurnosti tkz. JA Veselinu Šljivančaninu zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara, kod Vukovara u studenom 1991. Tom presudom će biti prvi put u praksi Tribunala, izvanredno preispitivana drugostupanjska presuda kojom je prizivno vijeće Šljivančanina u svibnju prošle godine osudilo na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari, u noći sa 20. na 21. studeni 1991.

Izvanredno preispitivanje presude zatražila je obrana Šljivančanina jer je dostavila izjavu svjedoka koji tvrdi kako Šljivančanin uopće nije bio obavješten od svog pretpostavljenog, Mile Mrkšića koji je za isti zločin osuđen na 20 godina zatvora, što se događa ili što bi se moglo dogoditi na Ovčari kada se vojska povuće, a zarobljeni branitelji i civili predaju lokalnim srpskim paravojnim postrojbama. Obrana je tražila da se, nakon izvanrednog preispitivanja, drugostupanjska presuda poništi, a optužba da se ona potvrdi.

Nakon prvostupanjskog postupka, Šljivančanin je 2007. bio proglašen krivim za pomaganje i podupiranje mučenja, ali ne i za ubojstva zarobljenih Hrvata, i osuđen je na pet godina zatvora, no kaznu je u tom trenutku gotovo odslužio u cjelosti pa je u prosincu 2007. privremeno oslobođen. U pritvor u Scheveningenu vratio se 4. svibnja prošle godine, dan uoči izricanja pravomoćne presude nakon isteka žalbenom roka obrane i tužiteljstva. Na njegovo veliko iznenađenje, umjesto pravomoćne oslobađajuće presude, osuđen je na 17 godina zatvora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije