Orkestar Muzičke akademije

Gudači iz Sarajeva pozvani na bis

28.03.2017.
u 10:00

Centar za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina nastavlja s ugodnim iznenađenjima, a novo u nizu bio je nastup Gudačkog orkestra Muzičke akademije iz Sarajeva u crkvi sv. Franje u središtu Čapljine.

Opravdali očekivanja

Bio je to prvi nastup jednog takvog gudačkog orkestra u poraću u Čapljini. Za takve manifestacije solidan posjet i podrška izvođačima koji su se, bilo je to vidljivo, svojski trudili da opravdaju očekivanja publike. Na kraju je bio poziv na bis i jedna dodatna skladba, što je doprinijelo kako zadovoljstvu posjetitelja tako i izvođača.

“Nemamo baš prilike često nastupati izvan Sarajeva, posebice u Hercegovini, pa smo ovaj poziv sa zadovoljstvom prihvatili. Zbog akustike crkve baš i nisu najprikladnija mjesta za ovakve koncerte, međutim, čapljinska crkva u tom pogledu jedna je od iznimki, nije prevelika da sve zvuk gubi, da ga ne osjećaš u ušima, tako da smo s velikim zadovoljstvom muzicirali. Posebno nam je drago što je, po našem dojmu, publika bila zadovoljna”, kazala je, uz ostalo, doc. dr. Belma Alić, umjetnička voditeljica orkestra.

“Gostovanje Gudačkog orkestra Muzičke akademije je splet okolnosti. Poveznica je bila Višnja Bakalar, naša Čapljinka koja radi na Muzičkoj akademiji, a dalje je sve išlo bez problema”, naglašava fra Mile Vlašić, predsjednik Centra za obrazovanje i kulturu “Akademija”, te nastavlja:

Gradimo mostove

“Organiziranjem koncerta Stefana Milenkovića i Edina Karamazova, kasnije Matije Dedića i drugih manje ili više poznatih izvođača, napravili smo određeni pomak u prihvaćanju umjetničke glazbe. Poslije koncerta prilazili su mi ljudi, kažu – ovo je nešto drukčije od koncerata ozbiljne glazbe na televiziji. Naš je cilj u Čapljini ugostiti najbolje, ne samo u BiH nego u svijetu. Pod sloganom “Gradimo mostove”, za ljetno razdoblje pripremamo posebne sadržaje kada će nam gosti biti i umjetnici iz Istočnog Sarajeva, Banje Luke...”, kazao je fra Mile Vlašić, predsjednik Akademije.

Gudački orkestar Muzičke akademije sarajevskog sveučilišta djeluje pri Odjelu za gudačke instrumente i gitaru od 2000. godine. Osim Sarajeva, orkestar je ostvario zapažene nastupe i u ostalim glazbenim središtima BiH.

Zanimljivo, od dvadeset i jednog člana Gudačkog orkestra, koji je nastupio u Čapljini, čak osamnaest je dama.

Među mladim solistima bilo je i nekoliko potvrđenih izvođača kao što su Tamara Arsovski i Ilma Hodović na violini, pa Zeničanka Aida Dajić na violi...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?