Obljetnica postojanja

Galerija je Široki Brijeg učinila kulturnim središtem

08.10.2015.
u 06:15

Održana svečanost obilježavanja, a tim povodom otvoren je stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti s 229 izložaka iznimne vrijednosti

Kada je 25. srpnja 1990. godine postavljen prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura, a fundus Galerije sadržavao oko tisuću likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama, nitko nije ni pomišljao da će samo dva i pol desetljeća kasnije tu biti više od 4500 djela, i da je autorima postava bila slatka briga među njima odabrati stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti s 229 izložaka, od kojih su neki iznimne vrijednosti, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

4500 djela

Usporedbe radi, mnoge glasovite galerije, koje imaju i stoljetne tradicije u svojim prostorijama, čuvaju tek nekoliko tisuća umjetnina. Autor izložbenog postava je povjesničar umjetnosti i kritičar Igor Zidić, a koautori su Josip Mijić, mr. sakralnog slikarstva, i fra Vendelin Karačić, ravnatelj Franjevačke galerije. Takvim postavom Franjevačka galerija ove godine obilježava 25. godišnjicu iznimno uspješnoga djelovanja. Da je Galerija napredovala velikim korakom, potvrdila je i nazočnost mnogih uglednih osoba iz cijele BiH, ali i iz drugih krajeva. Ovom prilikom u Široki Brijeg su, uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je i otvorio ovu izložbu, stigli i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dogradonačelnica Zagreba Vesna Kusin, bivši ministar kulture u Vladi RH i veliki prijatelj Galerije Božo Biškupić, ministar u Vladi FBiH Denis Lasić, predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić, gradonačelnici Mostara i Širokog Brijega Ljubo Bešlić i Miro Kraljević te mnogi drugi.

Dar ljudima dobre volje

Fra Vendelin Karačić, umjetnički voditelj Franjevačke galerije, govorio je o počecima djelovanja ove galerije i ulozi pokojnog fra Joze Pejića, prvog i jedinog ravnatelja Franjevačke galerije. "Franjevačka galerija samonikla je unutar redovničke zajednice, bez velikih ulaganja u nabavu umjetnina. Izložbeni prostor namjenski je izgrađen u dijelu samostanskoga sklopa, i to u vrijeme kad državne vlasti nisu dopuštale nikakva veća ulaganja. Neka ovaj postav bude dar svim ljudima dobre volje", rekao je na kraju svog obraćanja fra Vendelin Karačić.

Svečanost je svojim nastupom upotpunila klapa Dobrkovići, a voditeljica program bila je Željka Šaravanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?