SPORAZUM

Dva HDZ-a, SDA i SDP zajedno!

vlast
VL FOTO
02.08.2011.
u 10:07

Dva HDZ-a u HNŽ-u usuglasila pozicije u vlasti, dok su crveno-zeleni podijeljeni

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) započeli su u jučer razgovore oko ustroja županijske Vlade nakon što su stranački čelnici HDZ-a BiH, SDP-a BiH i i SDA postigli načelni dogovor o zajedničkom sudjelovanju u vlasti u ovoj, ali i Srednjobosanskoj županiji što je povezani politički proces.

Sporazum

“Očekujemo dogovor oko uspostave vlasti. Dva HDZ-a očekuju poziciju premijera i pet hrvatskih ministarskih mjesta dok će SDA-u i SDP-u pripasti šest pozicija”, rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Denis Lasić. 
On očekuje postizanje dogovora nakon što su se strane načelno usuglasile oko raspodjele pozicija. 
Predsjednik ŽO SDP-a BiH Aner Žuljević ocijenio je kako se na prvom službenom sastanku usuglasio paritet oko hrvatskih odnosno bošnjačkih i srpskih pozicija.

Po njegovim riječima razgovori bi se trebali nastaviti uskoro kako bi se ubrzala procedura uspostave vlasti. 
Dva HDZ-a popunit će svih šest hrvatskih pozicija, dok bi pak većinske bošnjačke stranke izabrale pet bošnjačkih ministarskih pozicija te jednu srpsku. Uz Lasića i Žuljevića na prvom službenom sastanku nazočili Tomislav Martinović iz Hdz-a BiH a Zoran Perić ispred SDP-a BiH. HDZ 1990. zastupali su u pregovorima član Predsjedništva Josip Merdžo i predsjednik Županijskog odbora Mate Lasić, dok je pak SDA bila u najjačem sastavu Salko Sokolović i Ramiz Jelovac.

Od sudionika razgovora doznaje se kako je načelno usuglašeno da Hrvatima pripadne pozicija premijera dok je Sokolović ostao usamljen oko prijedloga da bi Bošnjak mogao prvi put u županiji biti na čelu Vlade. I dok se SDP želi predstaviti multietničkom strankom birajući dva Bošnjaka i jednoga Srbina, dotle SDA zagovara da biraju svih šest Bošnjaka.

Bez HSP-a i Boljitka

Unatoč medijskoga trika kako će se u razgovore uključiti i hrvatski platformaši HSP BiH i Boljitak, to se nije dogodilo. Predstavnici dva HDZ-a odbacili su takvu mogućnost. Poručili su bošnjačkim platformašima da HSP-u i Boljitku iz bošnjačke kvote funkcija mogu izdvojiti 
određene pozicije u vlasti. No to zasigurno neće biti ministarske fotelje oko čega su SDP i SDA podijeljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?