SARAJEVO I MOSTAR

Djeca prose, a "gazde" zarade preko 4000 KM dnevno

djeca prosjaci
18.08.2013.
u 12:28

Zahvaljujući dobro razrađenoj metodologiji “biznisa” vlasnici su skupocjenih stanova i vozaju automobile u vrijednosti višoj od 50.000 KM

Organizatori prosjačkih skupina u Sarajevu koji imaju i do 40 djece u svojim “timovima” dnevno zarađuju više od 4.000 KM u situaciji kada je prosječna mjesečna plaća u BiH oko 830 KM. Čelnici organiziranog prosjačenja u Sarajevu su nezaposlene osobe koje na biroima za zapošljavanje nemaju evidentiran nijedan radni dan, a zahvaljujući dobro razrađenoj metodologiji “biznisa” vlasnici su skupocjenih stanova i vozaju automobile u vrijednosti višoj od 50.000 KM. Iz mobilnog tima za prevenciju prosjačenja koji djeluje pri kantonalnom Centru za socijalni rad, Sarajevo za Agenciju Fena kažu da na putu za rješavanje ovog problema stoje djeca koja su angažovana iz drugih gradova i kantona, a za koje ne vrijede zakoni u KS-u, a odnose se na krivična djela u vezi s prosjačenjem.

Iz mobilnog tima navode da su organizatori upoznati o tome da MUP-ovi i centri iz Kantona Sarajevo ne mogu djelovati nad maloljetnicima iz drugih kantona i zbog toga dovode djecu iz Republike Srpske ili drugih kantona. U zavisnosti od događaja u gradu, mobilni tim dnevno na saslušanje privede od petoro do 40-oro djece. Stručni saradnik za borbu protiv trgovine djecom Senad Dorović kazao je da neka djeca krenu u dnevni centar i saslušaju govor pedagoga, spremni su na saradnju, ali dok ne izađu na ulicu, a za neku djecu moraju angažirati policijske službenike. Dorović navodi da do sada nije bilo pokrenutih sudskih sporova protiv organizatora ove vrste kriminala, iako je mobilni tim dostavljao prikupljenu dokumentaciju.

Zbog velikog broja turista i gostiju u Sarajevu mobilni tim trenutno radi u dvije smjene, dok je broj intervencija izvan sezone znatno smanjen jer odlaze u Mostar ili prema moru. Za angažiranje prosjaka iz udaljenih gradova su osigurani smještaj i hrana u Sarajevu, to jedino i dobiju kao naknadu za prosjačenje, a koji dolaze iz Kaknja ili Zenice svaki dan putuju vozom. Njihov rad se nadgleda, a svakih 20 minuta im se uzima novac koji zarade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?