Privatizacija

Croatia airlines želi kupiti BH. Airlines iz koje se povlače Turci

BH Airlines
VL ARHIVA
19.06.2012.
u 09:28

Hrvatska tvrtka uz kupovinu zračne kompanije u Federaciji BiH želi kupiti i slovenski Adria Airways

Hrvatska zrakoplovna kompanija “Croatia Airlines” zanima se za kupovinu 49 posto vlasništva BH Airlinesa, nakon što je ova kompanija uz veliku medijsku polemiku raskinula ugovor s Turkish Airlinesom.

 

Osvajanje regije

 

Ovo nije prvi put da hrvatski zrakoplovni prijevoznik želi kupiti dio vlasništva u posrnulom BH Airlinesu. Prije četiri godine “Croatia Airlines” je iskazala želju da postane većinski vlasnik bh. kompanije, ali su na kraju odustali od tenderske procedure, piše Balkans.com. Tada je i naš list pisao kako je ondašnja Vlada Federacije BiH, na sve moguće načine pogodovala dolasku moćne turske zračne kompanije koja sada želi prodati svoj vlasnički udio u Bh. Airlinesu. Upravni odbor Turkish Airlinesa, prenose agencije, nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je priopćio kako će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bh. zračne kompanije. “Željeli smo da BH Airlines bude jaka kompanija. Na žalost, bh. vlasti nisu bile u mogućnosti ispuniti svoje ugovorne obveze”, kazao je Hamdi Topcu, izvršni direktor Turkish Airlinesa. Uz BH Airlines, hrvatska nacionalna zračna kompanija koja je i sama prije nekoliko mjeseci imala brojne financijske dubioze, u nastojanju osvajanja zrakoplovnog tržišta u regiji želi preuzeti i vlasništvo nad slovenskim Adria Airwaysom.

 

Turci povukli zrakoplove

 

Spomenimo da je aktualna Vlada FBiH na zatvorenom dijelu sjednice, prošli tjedan prihvatila informaciju o prekidu partnerstva s “Turkish Airlinesom” u zajedničkoj zračnoj kompaniji. Turski zrakoplovni prijevoznik predat će svoj udio od 49 posto vlasništva u “BH Airlinesu”, ali bez ikakvih potraživanja, iako su njihova ulaganja u kompaniju iznosila više od 30 milijuna KM. Sarajevski mediji prenose da jedino što će ostati jeste dug od 1,4 milijuna eura prema dobavljačima i servisima, koji će Federacija vraćati preko “BH Airlinesa”, i to u ratama na 27 mjeseci uz devet mjeseci odgode plaćanja. Vlada Federacije BiH kao vlasnik 99,5 posto kapitala već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa. Turkish Airlines je iz uporabe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlines ostaju na raspolaganju dva zrakoplova tipa ATR-72, namijenjenih uglavnom regionalnim linijama. Oba zrakoplova su kupljena na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine, no ne zna se kako ide servisiranje tog kredita za zrakoplove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?