Akcija

U akciji "Kurir" pretreseno 17 lokacija

sipa
21.12.2015.
u 14:39

U operativnoj akciji "Kurir" na širem području BiH danas su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, MUP-a Republike Hrvatske, u suradnji s policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Tuzlanske i Posavske županije izvršili pretrese na 17 lokacija.

Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su u periodu od kolovoza 2014. godine do prosinca 2015. godine, udruženo djelovali radi činjenja krivičnih djela da su u više navrata iz BiH, preko Graničnog prelaza "Orašje" u Hrvatsku nelegalno prenosili novac u gotovini, polagali na bankovne račune otvorene u bankama na teritoriji te zemlje, a potom slali pravnim i fizičkim licima putem bankovne transakcije na račune otvorene u poslovnim bankama u Kini.

Kupljenu robu novcem koji je na gore opisan način prebacivan na račune u kineskim bankama, osumnjičene osobe su prodavale "na crno", na području BiH. Nezakonitim aktivnostima osumnjičenih osoba iznesen je novac u vrijednosti većoj od 23,4 milijuna KM, čime su oštetili proračun BiH za više od tri milijuna KM.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba i pravnih lica.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji će biti predmet privremenog oduzimanja, a koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku protiv osumnjičenih osoba. Radi se o novcu u gotovini više od 200.000 eura, oružju, poslovnoj dokumentaciji, putničkim i teretnim vozilima.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, više informacija javnosti će biti dostupno po završetku pretresa na ovim lokacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije