Sud BiH

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Huseina Bosnića

Husein Bilal Bosnic
28.03.2016.
u 17:10

Tužitelj Hasanspahić je obrazlažući zahtjev za većom kaznom od one sadržane u prvostupanjskoj presudi istaknuo kako je najmanje šest muškaraca iz BiH koje je Bosnić potaknuo na pridruživanje terorističkom skupinama u Iraku i Siriji tamo i poginulo

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od Suda BiH izricanje strože kazne za Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista u BiH, koji je prošle godine prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora.

Na raspravi pred prizivnim vijećem Suda BiH koje treba odlučiti o žalbama zastupnika optužbe i obrane tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao kako je Bosnić zaslužio dulju zatvosku kaznu s obzirom na težinu kaznenih djela za koje je osuđen kao i zbog činjenice da tijekom suđenja nije pokazao nikakavo kajanje, javlja Hina.

Bosnić je u studenom 2015. proglašen krivim za poticanje na terorizam, organiziranje terorističke skupine i novačenje radi terorizma. Sud je zaključio kako su predstavljeni dokazi potvrdili da je Bosnić kao samozvani imam unutar zajednica radikalnih islamista-selefija u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči tijekom 2013. i 2014. godine poticao njene pripadnike na pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Tužitelj Hasanspahić je obrazlažući zahtjev za većom kaznom od one sadržane u prvostupanjskoj presudi istaknuo kako je najmanje šest muškaraca iz BiH koje je Bosnić potaknuo na pridruživanje terorističkom skupinama u Iraku i Siriji tamo i poginulo.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo zatražio je pak da se njegova branjenik u cijelosti oslobodi optužbi. Ustvrdio je kako dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku uopće nisu dokazali izravnu vezu Bosnića s odlaskom osoba iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Odvjetnik Lozo tvrdi kako se Bosniću sudilo samo temeljem neizravnih dokaza te kroz iskrivljenu interpretaciju njegovih istupa kao vjerskog učenjaka. 

Prizivno vijeće Suda BiH odluku o žalbama na presudu Bosniću donijet će naknadno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije