Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Saše Ćurguza

tuziteljstvo bih
03.03.2016.
u 09:46

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, sudjelovao u učinjenju progona bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti i to mučenjem i ubojstvima

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Ćurguza, rođenog 29. svibnja 1972. godine u Bihaću, državljanina BiH, nastanjenog u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini, a koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike BiH, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća, znajući za takav napad, sudjelovao u učinjenju progona bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti i to mučenjem i ubojstvima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno s pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade, došao u krug "IMT Traktorskog servisa" Ripač, u kojem je bilo zatvoreno više desetina muškaraca civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon toga, odveli su grupu od 11 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zvane "Bezdana", nakon čega su civili ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu. Optuženi se tereti da je osobno i izravno sudjelovao u ovim ubojstvima, pucajući žrtvama u glavu iz vatrenog oružja, nakon čega ih je gurao u jamu. Također, optužen je i da je sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zarobljenika koji su bili izloženi napadu, što je kod njih izazvalo snažnu fizičku i duševnu bol.

Iz masovne grobnice jame "Bezdana-Hrgar", 1997. su ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 tijela žrtva identifikovano, a optuženi Ćurguz sudjelovao je u ubojstvu najmanje 11 žrtava. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja s Tužiteljstvom za ratne zločine i pravosuđem Republike Srbije, s obzirom na to da je ovaj optuženi uhićen u Beogradu krajem 2014. (gdje je u ekstradicijskom pritvoru proveo oko 14 mjeseci) po međunarodnoj tjeralici raspisanoj na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije