Sarajevska policija

Kako zaštititi stan od provala

provala
11.06.2016.
u 07:15

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije pozvali su građane na oprez.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na stranici MUP-a SŽ, najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući, prenosi N1.

- Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na vaš stan. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehnike robe) i oružja, navodi se u tekstu upozorenja MUP-a SŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije