Akcija ‘Odisej’

Dvojica Bosanaca u internet-lancu dilera droge i ilegalnih softvera

01.03.2016.
u 07:00

Asmir Mulaj (28) iz Živinica i Kenad Muminović (26) iz Srebrenice uhićeni su zbog sumnje da su na internet-forumu organizirali šverc

Asmir Mulaj (28) iz Živinica i Kenad Muminović (26) iz Srebrenice uhićeni su zbog sumnje da su na internetskom forumu organizirali prodaju droge i ilegalnog softvera “tešku” više milijuna eura. Razotkriveni su u međunarodnoj akciji “Odisej” MUP-a RS, FUP-a i Njemačke savezne policije (BKA). Kako se sumnja, Mulaj je od 2013. pod pseudonimom “asmir_cracker” osnovao tri foruma, i to faker.cc, comlync.cc i fato.me, na kojima je skupio oko 7000 korisnika koji su preko ove platforme ugovarali poslove. S druge strane, Muminović je bio posrednik u prodaji, ili treća strana, te je jamčio kako će usluga biti izvršena, a novac isplaćen. Na osnovi svake prodaje zarađivao je određeni postotak. Kako je potvrđeno iz MUP-a RS, na forumima su nuđene visokosofisticirane usluge, i to izrada i širenje računalnih virusa, neovlašten pristup zaštićenom računalu ili telekomunikacijskoj mreži, izrada lažnih dokumenata, proizvodnja i promet droga.

- Nakon prihvata, Muhinović je digitalni novac pretvarao u stvarni i slao ga ostalim sudionicima u ilegalnom lancu poslova, rečeno je iz MUP-u RS. Inače, ova kriminalna skupina djelovala je u BiH, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i drugim područjima gdje se koristio njemački jezik. U Njemačkoj je, pak, uhićeno pet osoba, među kojima i dvojica Sirijaca koji su se kao članovi foruma bavili prodajom droge i piraterijom. Pretresom njihove kuće pronađeno je 36 kilograma amfetamina, 1,5 kilograma kokaina, dva kilograma hašiša i oko 2,3 kilograma ekstazi tableta, a procijenjena vrijednost zaplijene iznosi oko pola milijuna maraka. Osim toga, istražitelji su pronašli i oko 150.000 eura u gotovini i dva računa na kojima se nalazio “bitcoin”, poznatiji kao digitalni novac.

Pretresi su izvršeni na 69 lokacija diljem Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije