gripa stigla u sve županije osim zhž-a i hbž-a

Brojni prijelomi zbog poledice, prehlade..., napunili ambulante

gripa,prehlada,bolest
Thinkstock
03.02.2015.
u 09:20

Zbog poledice na području Sarajevske županije jučer ujutro je registriran povećan broj padova, a u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć registrirano je čak pet prijeloma. - Povećan je broj prijeloma u odnosu na ranije dane. U našoj kirurškoj ambulanti od sedam sati zabilježeno je osam padova na ledu, od toga je bilo pet prijeloma - kazala je Feni odgovorna liječnica dr. Zakira Pašić. Kaže da se radi o ljudima različite dobi i precizira da su to većinom oni koji su krenuli na posao ili u školu.

Čak 500 intervencija

Zavod za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a evidentirao je za 24 sata oko 500 intervencija (kućnih posjeta i ambulantnih pregleda). Najviše pacijenata medicinsku pomoć zatražilo je zbog visokog tlaka i problema sa srcem, a razlog je uglavnom hladnije vrijeme. - Čim je hladnije vrijeme sužavaju se krvni sudovi, a pritisak raste - kaže dr. Pašić. Ambulante su već više od mjesec dana pune osoba koje su liječničku pomoć potražile zbog simptoma gripe ili sličnih gripi, a kod većeg broja dijagnosticirana je i atipična upala pluća. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, gripa je prisutna u čak osam županija u Federaciji. Ukupno je prijavljeno 43.398 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 14.978 slučajeva bolesti gripe ili sličnih gripi.

U ZHŽ nema gripe

“Prijavljeni slučajevi su s područja osam županija, a dvije županije (Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska) nisu prijavile nijedan slučaj ILI (odnosno bolesti gripe ili sličnih gripi)”, istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U njihovom izvješću nadalje stoji da je prema podacima laboratorijskih testiranja na gripu, od 14 testiranih uzoraka pozitivno 9 od toga A netipiziran 1 slučaj, A (H3) 6 slučajeva, A (H1N1) 2 slučaja. Jedna osoba je prije desetak dana preminula od posljedica virusa H1N1. Kod zdravih ljudi gripa najčešće prolazi samoizlječenjem. Međutim, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i smrtnog ishoda. Najčešće se radi o upali pluća, pogoršanju postojećih kroničnih bolesti, upali uha, sinusa… Može doći i do upale mozga, srčanog mišića...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije