APSURDNO

Archie Tuta, Bošnjak iz Mostara, u ime OHR-a posreduje o Statutu

Tuta
11.01.2013.
u 11:40

Ustavni sud BiH poništio je ekshibicije OHR-ova šefa političkog odjela, a on ponovno sudjeluje u kreiranju kaosa u Mostaru

U UEFA-inoj nogometnoj Ligi prvaka ne može se dogoditi da u susretu između Manchester Uniteda i Reala iz Madrida sudac bude Španjolac, ali se u Bosni i Hercegovini to čini posve normalnim i, dapače, duboko je ukorijenjena praksa. Najočitiji je primjer Mostar! Glavni arbitar iz sjene, ako se izuzme zamjenik visokog međunarodnog predstavnika Roderick Moore, za ‘rješavanje’ mostarske luđačke košulje je Archie Tuta.

Ključni igrač

Tuta je po svome podrijetlu bošnjačkih korijena, a zanimljivo je da je upravo njegov otac iz istočnoga Mostara svojedobno odselio u Englesku. I ovaj dužnosnik OHR-a duže od desetljeća je ključna osoba koja vedri i oblači mostarskim rješenjima, ali i pitanjima koja se tiču vlasti u BiH, kao šef političkoga odjela. U mandatu u BiH tijekom nekoliko godina je bio na pozicijama voditelja odjela za planiranje i strategiju, koliko god to maglovito zvučalo, do zamjenika, a onda i voditelja najmoćnijeg, političkog odjela Ureda visokog međunarodnog predstavnika. Čak da se po strani ostave predrasude zbog Tutinog bošnjačkog podrijetla, nikako se ne može prijeći preko toga da je upravo ovaj OHR-ov “specijalac” za Mostar, ključni autor spornog Statuta koji je prije devet godina zasigurno samo svojim potpisom nametnuo tadašnji visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown. A upravo taj statut kojim su prava Bošnjaka u Mostaru višestruko puta zaštićenija nego prava Hrvata na višim razinama vlasti u županijama, ili pak u Federaciji te državi BiH, osporio je Ustavni sud BiH. Tutin, a ne Ashdownov statut, Ustavni sud BiH je osporio i to upravo jer krši Europsku povelju o ljudskim pravima i slobodama. Svi prijedlozi koji su tada napravljeni kao kompromis u Mostaru bili su rezultat izlaženja u korist bošnjačkoj strani koja je dobila takva izborna pravila po kojima su Hrvati, iako nominalno brojniji u Mostaru, stalni gubitnici na izborima.

Diskriminacija

Naime, tri većinska bošnjačka područja biraju isključivo Bošnjake u Gradsko vijeće iz reda svojih stranaka, a da istodobno u većinskim hrvatskim sredinama bošnjačke stranke uspijevaju izabrati i u Gradsko vijeće ugurati nekoliko svojih vijećnika. Na taj način Hrvati su politička manjina u odnosu na stvarnu demografsku dominaciju. Ti, pak, rezultati izbora ruše predrasude i o tome da je zapadni, većinski hrvatski dio Mostara u cijelosti nacionalno očišćen od Bošnjaka. Za nova rješenja novi-stari OHR-ov pregovarač Tuta je učinio sve da se praktično zadrži takav princip koji bi uz eventualni pristanak hrvatske strane zacementirao gubitničku političku poziciju. Ponovno se očekuje potvrda načela koje ne vrijedi ni u jednoj drugoj općini ili gradu, pa čak ni u Srebrenici zbog čega se ne može govoriti o iznimki u Mostaru, zbog razaranja i žrtava koje su se dogodile tijekom protekloga rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?