europske integracije

Za EU 68 posto ispitanika iz BiH, a za NATO polovina

storyeditor/2024-04-23/eu_zastave.jpg
24.04.2024.
u 17:22

Istraživanje je provela organizacija Ipsos za IRI-jev Centar za istraživanje javnog mišljenja tijekom veljače i ožujka

U Bosni i Hercegovini i Srbiji došlo je do pada podrške europskim integracijama, dok je u drugim zemljama zapadnog Balkana podrška EU porasla, pokazuje istraživanje koje je naručio američki Međunarodni republikanski institut (IRI), pišu Nezavisne novine. Sažetak za BiH je kako 68 posto ispitanika podržava EU integracije, a oko polovine NATO integracije.

Istraživanje je provela organizacija Ipsos za IRI-jev Centar za istraživanje javnog mišljenja tijekom veljače i ožujka kroz osobno ispitivanje sudionika u posjetima njihovim kućama. Ovo opsežno istraživanje pokazuje da je u BiH podrška europskim integracijama pala na 68 posto, dok je u istraživanju prije dvije godine podrška iznosila čak 78 posto. Što se tiče Srbije, prije dvije godine podrška EU bila je na 44 posto, a danas iznosi samo 40 posto.

Najveća podrška EU je u Albaniji, gdje 92 posto stanovništva podržava članstvo zemlje u EU. Edi Rama, albanski premijer, ranije je u nekoliko navrata objašnjavao iznimno visoku popularnost EU u njegovoj zemlji višedesetljetnom izolacijom od vanjskog svijeta tijekom komunizma te da građani žele što je moguće veću otvorenost prema svijetu.

Samo deset posto građana Srbije smatra da bi vanjskopolitički smjer zemlje trebao biti isključivo prozapadni, 12 posto ih smatra da bi trebao biti isključivo proruski, dok se ostatak zalaže za neku kombinaciju prozapadnog i proruskog smjera. Oko 39 posto građana BiH želi da zemlja vodi isključivo prozapadnu politiku, a osam posto prorusku, dok se ostatak žitelja u različitim omjerima zalaže za kombinaciju obaju smjerova.

Slična situacija je i kad je u pitanju članstvo u NATO-u - samo dva posto žitelja Srbije je za punopravno članstvo, dok se u BiH za punopravno članstvo zalaže polovina žitelja. Gotovo polovina građana Srbije ne želi nikakve odnose s NATO-om, kako smatra i 24 posto žitelja BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije