Nakon medijskih napisa potvrđeno kako su angažirane sve agencije

SIPA, OSA, Tužiteljstvo provode istragu o obuci gađanja u vojarni, nije isključena veza s terorizmom

storyeditor/2024-04-23/auto_11.jpg
24.04.2024.
u 14:15

Oružane snage BiH, Državna policijska agencija za istrage i zaštitu, Tužiteljstvo BiH, ali i Obavještajno-sigurnosna agencija uključeni su u rasvjetljavanje navoda da su vojarnu Oružanih snaga BiH "Miralem Jugo" kod Mostara za obuke gađanja koristili vehabije, potvrđeno je iz više izvora. Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić rekao je kako su već utvrđeni propusti u vođenju evidencija ulaska osoba u krug ove vojarne, piše Večernji list BiH.

Zabranjen pristup Veležu

- U radu službe na lokaciji vojarne "Miralem Jugo" Livač zabilježeno je narušavanje sigurnosnih procedura, nije ispoštovana procedura evidentiranja i kontrole ulaska osoba iz Streljačkog kluba "Velež" iz Blagaja. Na ovoj lokaciji boravili su inspektori Regionalnog ureda SIPA-e Mostar, koji su sagledali okolnosti i posljedice kršenja procedura kontrole ulaska na ovu lokaciju Oružanih snaga BiH odnosno izlaska iz nje - rekao je zamjenik ministra obrane kojega smo zamolili za komentar. On je potvrdio kako se vodi i interna istraga unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. - Također, sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije u povodu medijske informacije da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe. Na temelju dopisa iz Zajedničkog stožera BiH, odlukom Ministarstva obrane BiH poništava se odluka o privremenom ustupanju na korištenje strelišta na ovoj vojnoj lokaciji Klubu "Velež" iz Blagaja, što drugim riječima znači da im se zabranjuje ulazak na lokaciju - istaknuo je Galić. On smatra kako bi ovakva odluka vezano uz vojarnu "Miralem Jugo" trebala potaknuti i druge da se prestane s praksom korištenja resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. - Nakon ovog događaja vjerujem kako treće osobe neće iskorištavati dosadašnju praksu kojom je zakonskim procedurama dopušten ulazak na vojne lokacije - naveo je Galić. Iz državnog Tužiteljstva nisu potvrdili niti opovrgnuli da provode istragu, no svejedno su na upit odgovorili da prate svaku potencijalnu informaciju povezanu s terorističkim prijetnjama. - Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona prate sve pojave i događaje u medijima i javnosti koje mogu biti zanimljive s aspekta prikupljanja dokaza i informacija o potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti - naveli su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na upit Večernjaka. - Državna policijska agencija za istrage i zaštitu jedan je dio posla okončala - naveli su iz ove državne agencije. - Prilikom obavljanja mjera i radnji u svojim nadležnostima policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu identificirali su određene osobe, utvrdili činjenično stanje, nakon čega su sastavili izvješće o poduzetim mjerama i radnjama, koje je dostavljeno Tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost i postupanje - rekla je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić. Doznaje se i kako je Obavještajno-sigurnosna agencija uključena u istragu ovog sigurnosno zanimljivog slučaja.

Vehabije i vježbe

Cijela afera pokrenuta je nakon što je jedan vojnik na straži sredinom veljače ove godine napravio fotografiju mobitelom nakon što je spazio da se na strelištu događaju čudne stvari. Naime, 16. veljače 2024. godine na strelište Oružanih snaga BiH stiglo je desetak osoba, među kojima su bili i članovi jedne obitelji koju se povezuje s vehabijskim pokretom. Među sudionicima "obuke" toga dana bile su tada četiri maloljetne djevojke koje su bile odjevene po vjerskim propisima sljedbe. Riječ je o sljedbenicima ovdje netradicionalnog islama i BiH čiji su članovi sudjelovali u nizu terorističkih napada diljem Bosne i Hercegovine te su odlazili na strana ratišta i priključivali se terorističkoj organizaciji Islamska država. Prema dostupnim informacijama, ovo strelište dugi je niz mjeseci služilo za obuke raznih osoba, među kojima su bili i strani državljani. Iz istrage curi podatak da je jedna od tih osoba i francuski državljanin koji se također nalazi u bazi radikaliziranih osoba. Problem u istrazi je što su u Oružanim snagama BiH evidenciju ulazaka i izlazaka doslovno vodili u rokovnicima te za pojedine datume uopće nije navedeno tko je sve ulazio u ovu vojarnu i izlazio iz nje. Zanimljivo je da se u mostarskoj vojarni svojevrsna obuka gađanja provodila u vremenu kada je cijela Europa u strahu od terorističkih napada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije