Odustao od proizvodnje mlijeka i okrenuo se tovu bikova i svinjogojstvu

Na imanju Željka Nikolića u Osretku je oko 20 krmača i 20-ak bikova

04.05.2024.
u 09:17

- Prije 27 godina počeo sam se baviti poljoprivredom. Polako sam širio farmu, međutim, u jednom trenutku nije više išlo. Zbog loše otkupne cijene mlijeka preorijentirao sam se na tov bikova - kaže Željko

Prije nepuna tri desetljeća Željko Nikolić počeo je s uzgojem muznih krava, ali je nedugo nakon toga svoju proizvodnju usmjerio na uzgoj svinja i tov bikova. Ovaj domaćin iz stanarskog sela Osredak počeo je s tri muzna grla, da bi s vremenom svoju farmu proširio na tridesetak muznih krava, piše Večernji list BiH.

Novi objekt

- Prije 27 godina počeo sam se baviti poljoprivredom. Polako sam širio farmu, međutim, u jednom trenutku nije više išlo. Zbog loše otkupne cijene mlijeka preorijentirao sam se na tov bikova - kaže Željko, koji odnedavno ima dvadesetak bikova. Posljednjih dana smanjio je broj grla u staji, ali ne kako bi umanjio proizvodnju, nego ih je, kako kaže, prodao desetak.

- Bikovi su išli po cijeni od 6,20 konvertibilnih maraka po kilogramu. Mogu biti zadovoljan, nije to toliko loša cijena, može se nešto i zaraditi - kaže ovaj domaćin za agroklub.ba.

Obitelj Nikolić bavi se i svinjogojstvom te trenutačno ima 22 krmače, a u planu je povećanje proizvodnje. U proteklom razdoblju, kako kaže, bila je dobra cijena prasadi i prodao je sve što je namijenio.

- Moram reći kako je cijena prije bila tri, četiri, pet i šest maraka, pa se nešto zaradilo. Pred Božić su bili po 13 konvertibilnih maraka. To je ipak jaka, velika cijena - kaže Nikolić te dodaje kako problema s plasmanom nema.

Prošle godine značajna je sredstva uložio u unaprjeđenje proizvodnje te je izgradio novi objekt za svinje, površine 17 x 9 metara, a ima kapacitet da se može ubaciti još do 30 krmača.

- Napravili smo rešetke, što nam olakšava čišćenje gnojiva te sve ide u izgrađene bazene. Tu su i nove hranilice. Svako prase ima pojilicu, tako da ih ne trebate stalno obilaziti. Svaka tri-četiri dana ulijete u hranilicu vodu, nema više čišćenja - kaže Nikolić, navodeći kako je sada sve lakše.

Korisnik je Željko i općinskih te republičkih poticaja, što značajno olakšava proizvodnju.

- Prošle sam godine kupio kombajn, ali rabljeni i ne mogu dobiti nikakav povrat za njega. Uzeo sam sijačice za kukuruz, četveroredne, platio sam ih 15.000. One su nove i tu imam povrat. Najvjerojatnije ću uzeti još jedan novi traktor jer imam dva duplaka, ali to iduće godine, ne ove - ističe ovaj domaćin, kojem na imanju pomažu supruga, sin i snaha.

Hranu za stoku sam proizvodi. Pšenicu i ječam sije na oko 70 duluma, a kukuruz na površini od 160 do 180 duluma. Priča i kako život na selu nije lagan.

- Ujutro se ustaje prije zore, a navečer se kasno liježe, ali, ipak, sloboda koju selo pruža nema cijenu. Teško jest, morate imati mnogo mehanizacije kako biste magli raditi, u proljeće morate uložiti dosta novca, a ljeto kakvo će biti, to nitko ne može znati. Zato je teško, kako se kaže, biti ili ne biti. Ali, što da radimo, sijati moramo, prošle godine pšenica je bila loša, ali posijao sam je opet ove godine - kaže Željko, prenosi agroklub.ba.

Proširenje proizvodnje

Unatoč brojnim izazovima, Nikolići planiraju proširenje proizvodnje, a plan je u idućem razdoblju u tov "ubaciti" još deset bikova, a broj krmača povećati na 30.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije