Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH

Čavara: Visoki predstavnik je uzrok političke nestabilnosti u BiH

Marinko Čavara
BHRT
17.05.2024.
u 19:17

Uzrok političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik hristian Schmidt, smatra Marinko Čavara.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma u PS BiH Marinko Čavara gostovao je u BHT1 Uživo, a odmah je upitan o američkoj crnoj listi.

"Hoću li ja možda završiti na crnoj listi jer sam vas ugostio", upitao je voditelj Čavaru na početku na što je on rekao: "S punim ponosom kažem da sam sve radio u skladu s Ustavom, a te liste me ne zanimaju, to pokazuje samo odnos prema državi BiH, kao i oni koji likuju jer sam ja na toj listi", kazao je Čavara.

Upitan zašto je na crnoj listi kaže da je to "prvenstveno zbog spinovanja u vrijeme dok se pregovaralo o izbornom zakonu".

"Oni koji su govorili o blokadama su blokirali, a ne ja, u prvom redu SDA i oni koji su mislili da Federacija BiH i BiH pripadaju njima. Nakon pokušaja ubojstva 2017. godine to je bio logičan slijed", kazao je za BHRT.

Ocjena funkcioniranja vlasti na razini BiH od strane Čavare je takva da je, kako kaže, pitanje tko upravlja procesima u BiH.

"Političari ne upravljaju u BiH, dokaz za to je kada smo mi pripremili niz načina kako se dogovoriti, kada smo usvojili neke zakone koje je EU tražila, imali smo pozitivne signale od EU, i onda visoki predstavnik nametne promjene izbornoga zakona, a znao je kakve će biti reakcije. Apsolutno je neprihvatljivo da u jednoj demokratskoj državi imamo nekoga tko ničim izazvan nameće pravila. Pitanje je što smo dobili time, ali nakon vremenskog odmaka vidimo da je Šmit najveći krivac za ovu političku situaciju", kazao je Čavara.

Podsjetio je Čavara i na 2001. godinu, ukidanje Hercegovačke banke i tome slično. "Jasno je da postoji jedan remetilački faktor izvana koji ne želi da stvari u BiH funkcioniraju i da se dogovaramo", kazao je Čavara i dodao da Šmit nije trebao mijenjati izborni zakon na način kako ga je mijenjao.

"Vidimo koliko je sreće Željko Komšić donio i bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. Ne možemo govoriti o integritetu izbornog procesa bez toga. Onda smo dobili kaos", kazao je Čavara.

Komentirao je i Varheja i Rezoluciju o Srebrenici. "Toliko godina je prošlo. Zar mi trebamo živjeti u ratnom vremenu gdje tri naroda imaju tri istine. Imamo sudske presude o genocidu, pa što treba više", zapitao se Čavara i dodao kako on nikada kao parlamentarac nije "predstavljao svoje interese ili interese stranke nego samo interese države BiH".

Upitan je i o situaciji na javnom servisu. Kazao je kako je "teško istresti rješenje iz rukava". Potom je prozvao Federalnu televiziju kazavši kako je nedopustivo da ta televizija 18 godina funkcionira ovako kako funkcionira. "To je za tužiteljstvo", kazao je Čavara i dodao da takav način rada očito ima "političku zaštitu".

"Moramo se vratiti na početke i tražiti rješenje. Devijacije koje smo do sada imali u sustavu nedopustive su... Nije čudo da imamo i druge devijacije kao što su zadržavanje sredstava i tome slično", kazao je Čavara.

Komentirao je i odgovornost za stanje na javnom servisu i u državi općenito te kazao da je uzrok trenutne nestabilnosti visoki predstavnik. "Imamo visokog predstavnika koji ne odgovara nikome, mene, vas, koga god, označi nekoga od nas i to je to. Ako je vrijeme sile i moći onda zaboravimo demokraciju, ako je vrijeme demokracije onda poštujmo one koje je narod izabrao", kazao je Čavara.

Upitan je i o Južnoj interkonekciji. "Ja tu ne vidim političkog problema. Da bi stekli neovisnost o ruskom plinu, moramo osigurati preduvjete za to. Nema veze koja je linija, ne smijemo biti ovisni ni o jednoj. Politički stav je da taj plin u konekciji s Hrvatskom treba raditi poduzeće u kojem nisu svi predstavnici jednog naroda što je sada slučaj u BH Gasu", kazao je Čavara.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?