općina kiseljak

Sportskim klubovima, sportskim školama i udrugama 80.000 KM

kiseljak
02.05.2024.
u 07:00

U općini Kiseljak okončan je postupak dodjele sredstava iz područja sporta. Najviše - 18.000 KM, dobio je NK Kiseljak, po 9000 KM NK Brnjaci i RK Kiseljak, a 8000 KM NK Bilalovac

Završen je postupak dodjele sredstava iz područja sporta u općini Kiseljak za 2024. godinu. Sredstva se dodjeljuju na temelju javnog poziva za odabir projekata, koji će se sufinancirati iz transfera za sport Općine Kiseljak objavljenog potkraj veljače. U javnom pozivu stoji da je za raspodjelu nositeljima sportskih aktivnosti namijenjeno 80.000 KM proračunskoga novca, piše Večernji list BiH.

Odluka načelnika

Nakon provedenog postupka u kojem je mjerodavno povjerenstvo za vrjednovanje i izradu prijedloga za dodjelu sredstava iz područja sporta u 2024. godini obavilo svoj dio posla, općinski načelnik Mladen Mišurić Ramljak donio je odluku o dodjeli sredstava. Korisnici sredstava podijeljeni su u dvije skupine: klubovi koji sudjeluju u natjecateljskom ligaškom sportu te sportske udruge, sportske škole, klubovi koji se bave rekreativnim sportom. U prvoj skupini je 12 korisnika i njima je dodijeljeno ukupno 59.000 KM. Najveći iznos - 18.000 KM, dobio je NK Kiseljak. Po 9000 KM dobili su NK Brnjaci i RK Kiseljak, a 8000 KM pripalo je NK Bilalovac. Sedam klubova primit će po 2000 KM: HŽRK Kiseljak, ŽRK Kiseljak, Odbojkaški klub Alfa, Taekwondo klub Kiseljak, Šahovski klub Kiseljak, Klub za praktično streljaštvo Gummb i Moto klub Kiseljak Extreme Enduro. Košarkaškom klubu Kiseljak dodijeljeno je 1000 KM. RK Kiseljak natječe se u Prvoj rukometnoj ligi FBiH, u skupini Jug. U klubu trenira ukupno oko 80 igrača, oko 40 seniora i isto toliko juniora i kadeta.

- Svake se godine javljamo na ove javne pozive koje Općina raspisuje. Riječ je o projektima vezanim uz potporu radu i natjecanju kluba. Svjesni smo da je naš općinski proračun ograničen, raspoređuje se za razne potrebe, no očekivali smo više. Istina, Općina nam pomaže i na drugi način, ali, općenito gledano, u proračunu se za sport izdvaja nedovoljno. Ove godine to je svega 130.000 KM i kada se rasporedi na sve sportske kolektive u Kiseljaku, to je jako mali iznos i na tom pitanju treba poraditi. Klub funkcionira na volonterskoj osnovi, ne plaćamo ni igrače, ni trenere, niti ikoga u klubu, radimo to iz ljubavi i zahvaljujući tome možemo opstati i opstajemo. Usporedbe radi, klupski proračun Bosne iz Visokog, koja je s nama u ligi, ove godine iznosi 400.000 KM, a naš svega 23.000 KM. Mi koji smo oko kluba sakupimo to preko prijatelja, koji su u ulozi sponzora, nešto dobijemo iz Županije i Općine. Ipak, tim novcem, 9000 KM, koliko smo dobili, pokrit ćemo dio troškova i za pozdraviti je ovo što Općina dijeli putem javnih poziva, ali treba povećati sredstva - kaže nam Miroslav Nikačević, predsjednik RK Kiseljak. U drugoj skupini je 18 podnositelja zahtjeva, raspodijeljena im je ukupno 21.000 KM. Po 2000 KM zapalo je trima sportskim organizacijama: KBV Đerzelez, Škola nogometa Bubamara i Udruga mažoretkinja. Po 1000 KM dobilo je 15 korisnika: Udruga Naša djeca, Udruga Victorija, Udruga mladih Efekt, Udruga Trijumf 2010, Sportski klub Mir Podastinje, KBV Ratnik, D. P. Hajduka Kiseljak, Škola fudbala Carioce Kiseljak, Planinarsko društvo Pogorelica, Udruga građana Art, Univerzalna sportske škola "Sparta", UG Meraja, Put dobrote, Klub bez limita i Udruga mladih Kiss. Planinarsko društvo Pogorelica iz Kiseljaka autentičan je primjer i predstavnik rekreativnoga sporta. Okuplja više od 200 članova "na papiru", tj. u evidenciji, a aktivnih je od 100 do 150. - Iznos od 1000 KM, koji nam je odobren, utrošit ćemo za slet planinara, koji će se održati kod nas u kolovozu. Naše planinarsko društvo organizator je sleta, održava se u sklopu našeg planinarskog doma na planini Pogorelici, poziv za sudjelovanje dobit će sva planinarska društva na razini države. I dosad smo se prijavljivali na javne pozive, imamo aktivnu školu sportskog penjanja, u prošloj godini realizirali smo zimsku školu. Ja, kao predsjednica, i moj Izvršni odbor na različite načine prikupljamo financijska sredstva, kad se pojavi neka prigoda za financijsku potporu, pošaljemo projekt.

Isplata sredstava

Ovo što se raspodjeljuju sredstva putem javnog poziva izvanredno je, time se podiže svijest o važnosti i značaju sporta i rekreacije za zdrav život. Svakako da bi trebalo povećati sredstva, iznos od 1000 KM nije velik, nama će za slet trebati znatno više, ali, sve u svemu, dobro je - kaže Amela Kamenica, predsjednica Planinarskog društva Pogorelica Kiseljak. Isplatu dodijeljenih sredstava izvršit će Služba za financije, proračun i poslove riznice Općine Kiseljak na temelju odluke općinskog načelnika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?