ZAGREB

Građevinskim tvrtkama glavni problem rast cijena materijala i manjak radnika

02.05.2024.
u 07:58

Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija.

Rast cijena materijala i stalne promjene djelatnika na svim pozicijama i dalje predstavljaju značajan problem za 70 posto građevinskih kompanija, dok je čak 82 posto ispitanika navelo da osjeća posljedice nedostatka radne snage.

Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ističe kako je istraživanje pokazalo da viša plaća više nije dovoljna da privuče i zadrži kvalificirane radnike neophodne građevinskoj industriji.

"Kompanije će morati privući kvalificirane radnike fleksibilnijim poslovnim aranžmanima, no njihovo osmišljavanje i realizacija također zahtijevaju vrijeme i resurse", kaže Boldor.

Zbog svega su toga sudionici istraživanja iz građevinskog sektora suzdržano optimistični što se tiče prognoza za ovu godinu.

Čak i uz prognoziran rast prodaje od 5,5 posto, ali i inflaciju, ne očekuje se značajniji oporavak u sektoru.

Menadžeri građevinskih kompanija kao prioritet navode osiguravanje likvidnosti, a polovica ispitanih je dodatno navela optimizaciju troškova i profita. Naglasili su da pad profitabilnosti sprječava industriju da ostvari važne i hitno potrebne transformacije unutar kompanije, zbog čega su inovacije i upotreba održivih materijala rangirani niže na listi prioriteta, kao i digitalizacija.

Istraživanje je pokazalo i da je svaka peta građevinska tvrtka bila žrtva cyber napada.

"Razvoj poslovanja u građevinskoj industriji ovisi o investicijskom okruženju, koje nije samo pod utjecajem kretanja cijena i kamatnih stopa, već i veoma snažnih psiholoških faktora, poput zabrinutosti vezane uz cijenu nekretnina, te neizvjesnost oko strožih energetskih zahtjeva. Mnogi investitori trenutno primjenjuju takozvanu taktiku čekanja, odgađaju značajnije investicije, što utječe i na ostatak tržišta", zaključila je Boldor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?