NEMA ODMORA

Žurna sjednica Doma naroda do kraja kolovoza

parlament
VL FOTO
23.08.2010.
u 10:09

Imenovanje direktora Agencije za borbu protiv korupcije ostalo je jedini uvjet za ukidanje viza građanima BiH

Imenovanje direktora Agencije za borbu protiv korupcije ostalo je jedini uvjet za ukidanje viza građanima BiH.

Ispunjavanje uvjeta

Ovaj uvjet potrebno je ispuniti do kraja kolovoza, što znači da će državni parlamentarci morati skratiti ljetovanje i žurno riješiti ovaj problem, žele li u službenu predizbornu kampanju ući s najavom bezviznog režima. Pred bh. vlastima su dvije mogućnosti, ubrzanje procedure imenovanja direktora Agencije za borbu protiv korupcije ili produženje mandata vršitelju dužnosti direktora Miji Krešiću. Članica kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže kako su u igri obje opcije. -Mi ćemo na sjednici povjerenstva 24. kolovoza otvoriti pristigle prijave za direktora. Nakon toga slijede intervjui, utvrđivanje liste kandidata i potvrđivanje imenovanja u oba doma Parlamenta BiH. Ako se potrudimo, ovaj posao bi mogli završiti navrijeme. Alternativno rješenje je produženje mandata Miji Krešiću na sjednici Doma naroda, što bi također zadovoljilo EU i omogućilo nam ukidanje viza, pojašnjava Majkić.

Traže brža rješenja

Ovo drugo je ujedno i brže rješenje, ali problem je što unutar rukovodstva Doma naroda ne postoji suglasnost oko dnevnog reda naredne sjednice. Izaslanici SNSD-a uvjetuju svoju prisutnost na sjednici, a samim tim i kvorum, skidanjem s dnevnog reda prijedloga zakona o popisu stanovništva. Hrvatski, a posebno bošnjački izaslanici, do sada nisu bili spremni za takvo što, pa je održavanje sjednice, a time i produžetak mandata vršitelju dužnosti Agencije krajnje neizvjesno. Ovo pitanje je zapravo kolateralna šteta u političkim prepucavanjima. Ukoliko bi unutar kolegija Doma naroda Parlamenta BiH bbio postignut dogovor o dnevnom redu, sjednica bi se mogla održati do kraja ovog mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?