Posavska Mahala

Župa koja je jača od bilo kojeg progonstva

Posavina
25.09.2012.
u 10:14

Župnik vlč. Ivan Ravlić u prvi plan stavlja problem povratka mladih obitelji u selo. Školu u P. Mahali pohađa 50 učenika, a problem je i nataliteta

Župa posvećena Prečistom Srcu Marijinom u Posavskoj Mahali kraj Odžaka utemeljena je 1991. Tijekom posljednjeg rata, kao i ostali odžački kraj domovi su opustošeni, ostali bez krovova, moralo se još jednom krenuti iz početka. Župa je izgubila svoju crkvu, srušena je kao i drugi crkveni objekti. Početkom 1996. prvi župljani vraćaju se na svoja porušena i spaljena ognjišta, a dvije godine kasnije u nedovršenoj crkvi počela se slaviti sveta misa. Posjetili smo sadašnjeg župnika vlč. Ivana Ravlića kako bi doznali kako danas župa živi.

Ekonomski jaka

-Župa Posavska Mahala ekonomski je prilično jaka, jer 400-500 vjernika radi u inozemstvu. Svaka kuća ima nekoga tko radi vani. Dakako, crkvu ne grade i ne pomažu oni koji imaju, nego je grade oni kojima je Crkva u srcu jer rijetko su bogati gradili crkve i pomagali. Do sada smo uredili vitraje i sliku na oltaru, a u planu sam da izgradimo vjeronaučnu dvoranu. Dosta sam kreativan i volim raditi, ali možda radim i što ne bih trebao. Imam ideju da ovdje otvorimo i muzej jer smatram da je ovo područje bogato eksponatima. Dovoljno je da pokupimo stvari s naših tavana i crkvi i bit će nam malo muzejskog prostora. Žalosno je da mnoge vrijedne stvari ne ugledaju svjetlo dana, kaže nam na početku razgovora župnik vlč. Ivan Ravlić. Župnik Ravlić u prvi plan stavlja problem povratka mladih obitelji u selo. Školu u Posavskoj Mahali pohađa oko 50 učenika. Ističe i problem nataliteta. -Godišnje imam do 17 pokopa, 3-5 krštenja, 2-3 vjenčanja i kad sve uzmemo u obzir mortalitet je veći i ako ovako potraje za 40 godina se ne piše dobro Posavskoj Mahali. Stoga stalno pozivam mlade da se vrate svojoj Posavini. Na žalost, sad je velika neizvjesnost za poljoprivredu koja je bačena na koljena, ali vjerujem da će doći bolja vremena i za poljoprivredu, govori vlč.Ivan Ravlić.

Zanimljivi župnik

Kroz razgovor sa župnikom doznali smo zanimljivosti o njegovim svestranim aktivnostima, počevši od pisanja knjiga, sportskog pilotiranja uz 14 vozačkih kategorija, do upravljanja brodom od 24 m dužine. Uz sve to dosta je aktivan u pastoralnom životu svoje župe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?