Manifestacija

Župa Kandija, pokraj Bugojna, opet živi

kandija
Ana Popović
27.07.2011.
u 09:16

Vjernici iz župe koja je u ratu porušena do temelja vratili su se na svoja ognjišta

Nizom kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja u povratničkoj župi Kandija, pokraj Bugojna, nedavno je proslavljen patron župe, blagdan svetog Ilije. Slavilo se u Kandiji nekoliko dana, a izuzetna posjećenost manifestacija organiziranih ovim povodom, naglašavaju organizatori, predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Kandija, dokaz su istinskog povratka života u župu, usprkos svim poteškoćama koje su dočekale hrvatske povratnike.

Porušena do temelja

Naime, župa Kandija u proteklom je ratu do temelja porušena. Prema riječima Miroslava Zelića, predsjednika HKD Kandija, dosad se u župu vratilo oko sedamdeset posto od prijeratnih nekoliko stotina vjernika i trenutačno su župa s najboljim rezultatima u povratku na području općine Bugojno.

- Teško mi je izdvojiti bilo koji događaj jer svi su bili izuzetno posjećeni. No, ipak promocija knjige Biser Uskoplja (Crtice iz prošlosti župe sv. Ilije Proroka u Kandiji, 1875. – 2011.) koju je napisao sin ovog kraja, don Stipan Mišura za nas iz ovog kraja izuzetan je događaj, kaže Zelić. Na promociji su, osim autora, o knjizi govorili i akademik Tomislav Jozić te dr. sc. Ante Škegro. O rodnoj župi Kandija, koja se nalazi usred Uskoplja (Uskog polja) na desnoj strani Vrbasa uz Bugojno, autor već u samome naslovu daje naslutiti da ovo djelo ne pretendira dati sveobuhvatan pregled povijesti ovoga kraja. Kroz osamnaest podnaslova, autor naprosto otima zaboravu važna događanja i ljude, počevši od organiziranih početaka ove zajednice, od 1875. godine, pa sve do najnovijih vremena. Dodatni prilozi (uspomene s Kupresa i Kuga) upotpunjuju opseg zbivanjima iz prošlosti, istaknuto je na promociji.

Znak nade

Također je zaključeno kako je ova knjiga i znak nade za Kandiju koja se nakon rata obnavlja i diže iz pepela. Knjiga je oživjela mnoga sjećanja na događaje i ljude i dobar je početak bilježenja mjesnih, župnih i obiteljskih povjesnica i kronika, rečeno je. Kulturni program svojim su nastupima upotpunili novoosnovana folklorna skupina Hrvatsko kulturno društvo Kandija, zatim etno pjevačka skupina i tamburaški orkestar Hrvatskog kulturnog društva Napredak Bugojno, te uskopaljska grupa Party Bend. Na ovogodišnjem trećem malonogometnom turniru Kandija 2011. sudjelovalo je petnaest ekipa iz

Bugojna, Rame, Uskoplja i Kupresa. Pobjedu na turniru koji je trajao deset dana osvojila je momčad kupreške HVIDR-e. Za pobjednike su osigurane i vrijedne novčane nagrade, a organizatori kažu kako su pune tribine svih deset večeri bile najbolji pokazatelj uspjeha i sportskog dijela manifestacije.

- Članovi ekipa iz Uskoplja, Rame i Kupresa potvrdili su nam da je ovo je jedan od

najposjećenijih i najbolje organiziranih turnira u regiji. To nam je poticaj da nastavimo dalje jer vjerujem kako smo pokazali da se život u Kandiju uistinu vratio, a župa poput feniksa digla iz pepela, zaključio je Miroslav Zelić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Kandija, organizator turnira i nositelja svih aktivnosti Hrvata Kandije. Povratnici iz ove župe su okupljanjem i proslavom ovog blagdana još jednom pokazali svoju ljubav prema prijeratnim ognjištima koja nikad ne prolazi i koju ne može zamijeniti nikakav dom negdje drugdje u svijetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?