"Lutka" i "Boss"

Zubac najavljuje još dosta sličnih akcija, nema nedodirljivih

SIPA
15.09.2012.
u 10:48

Predstavnici Neovisnog odbora sastali su se jučer s ravnateljem SIPA-e Goranom Zupcem

Za šest osoba koje su pripadnici SIPA-e uhitili u okviru velike akcije „Boss“ predložen je pritvor. Na ovakav korak tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH se odlučio zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, a i zbog činjenice da posjeduju dvojno državljanstvo te postoji bojazan, da bi ako se nađu na slobodi mogli napustiti područje BiH te na taj način postati nedostupni pravosuđu BiH.

Kriminalne skupine

Također, postoji i opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, te ponoviti isto kazneno djelo, odnosno nastaviti s dovršenjem već započetih. Kako navode iz državnog tužiteljstva, oni nastavljaju istragu u ovom predmetu kako bi se podigle optužnice. U okviru akcije “Boss“ uhićena je sedmeročlana organizirana kriminalna skupina koja je, služeći se duži period carinskim prijevarama, pranjem novca i poreznim utajama, oštetila proračun BiH u višemilijunskom iznosu. Kada je u pitanju druga velika akcija SIPA-e, naziva “Lutka” i koja je usmjerena protiv nekoliko organiziranih kriminalnih skupina odgovornih za više ubojstava, pokušaja ubojstava, razbojstava i drugih teških kaznenih djela, aktivnosti su također nastavljene. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović najavio je raspisivanje tjeralice za narkobosom Naserom Keljmendijem. - U okviru akcije „Lutka“, Tuziteljstvo BiH zatražit će raspisivanje međunarodne tjeralice i određivanje mjere pritvora za nekoliko osoba, čiji identitet ne možemo otkrivati zbog interesa istrage, kaže glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH koji prati rad čelnika policijskih agencija u BiH pohvalio je jučer akcije SIPA-e i drugih policijskih tijela.

Rezultati se vide

- Reforma policijskih struktura u BiH daje rezultate jer policijske agencije u BiH odlično surađuju, što pokazuju posljednje akcije SIPA-e u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kazao je predsjednik Neovisnog odbora Žiko Krunić koji očekuje da će se aktivnosti na suzbijanju organiziranog kriminala u BiH istim intenzitetom nastaviti i u sljedećem periodu. Predstavnici Neovisnog odbora sastali su se s ravnateljem SIPA-e Goranom Zubcem koji je poručio da će sličnih akcija u budućnosti biti mnogo i da za SIPA-u nema nedodirljivih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?