SRAMOTNO

Žrtve nisu jednake, različit odnos prema Ganiću, Jurišiću i Purdi

\'purda2_nnn_unu_180211\'
Arhiva VL
21.02.2011.
u 09:35

Sud BiH uopće nije razmatrao da je priznanje dobiveno mučenjem u logoru

Nema nikakvih racionalnih objašnjenja zašto je Sud BiH iskočio iz pravosudnih, pa i moralnih tračnica, osim možda političkih motiva te odlučio izručiti vukovarskog branitelja Tihomira Purdu Srbiji i dodatno zakomplicirati ovaj slučaj koji je ponovno probudio sjećanje na ratne traume. Ništa odavno toliko nije ujedinilo Hrvatsku kao slučaj branitelja iz Vukovara koji je simbol uništavanja i stradanja, a kojega se nastoji prikazati zločincem, jednako tako i njegov barbarski uništen grad. Slučaj Purda je načeo odnose dviju država koji su se počeli popravljati nakon godina tišine i nemogućnosti da se napravi iskorak, priznaju zločini i okrene nova stranica u povijesti.

Srbija u međuvremenu traži sporedni put kako se elegantno povući iz slučaja i odustati od progona čovjeka čiji je iskaz dobiven mučenjem u logoru tijekom rata i šalje predstavnike tužiteljstva koji će danas posredstvom kolega iz Tužiteljstva BiH saslušati Purdu. Time Srbija, procjenjuje se u pravnim krugovima, praktično preispituje sadržaj optužnice čiji je sastavni dio i nasilno dobiven iskaz od Purde.

Odvjetnik Josip Muselimović uvjeren je da je njegov branjenik nevin i da će se to potvrditi u konačnici ovoga slučaja.

Novi koraci

“Bio je dogovor da se sasluša njega i dvojicu suboraca, a nakon toga će Srbija odlučiti hoće li inzistirati na gonjenju i pak puštanju. Ja sam uvjeren da bi to moglo završiti upravo tako. Svi traže izlaz iz ove situacije”, rekao je odvjetnik Muselimović za Večernjak.

Iako se Hrvatska prema slučaju Purda postavila s dozom opreza i ne poduzimajući sve mjere koje su joj na raspolaganju, činjenica je i da je Sarajevo promijenilo pristup koji su makar iznosili u slučajevima Ejupa Ganića i Ilije Jurišića. Purda se, naime, našao u identičnoj situaciji kao Ganić, koji se nalazio u Londonu i bio je uhićen na temelju identične Interpolove tjeralice. No, za razliku od suda u Londonu koji je razmatrao i odbacio srbijanske dokaze ističući da nemaju temelja za izručenje bivšeg člana bh. Predsjedništva, sudu u Sarajevu nisu bili dovoljni dokazi da je Purdin iskaz pribavljen uz mučenje.

Pogrešan pristup

Dapače, nisu ih uopće uzeli u razmatranje, bez čega nisu mogli uzeti u razmatranje odluku o izručenju budući da je ‘osnovana sumnja’, a koju su ranije navele vlasti Srbije u zahtjevu za Purdinim procesuiranjem, ozbiljno kompromitirana, odnosno posve poništena. Valja reći i da su se sudske vlasti u BiH morale rukovoditi i slučajem Ilije Jurišića čiju bi sudbinu lako mogao doživjeti vukovarski branitelj. I Jurišić je kao i Purda bio optužen najprije putem Vojnog tužiteljstva Jugoslavije. Samo suđenje Jurišiću u prvom stupnju je bio klasični montirani proces koji je u pravomoćnoj presudi poništio Vrhovni sud. U kontekstu primjera Ganić i Jurišić, Sud BiH morao je ispravno postupiti u slučaju Purda. A to znači biti na strani žrtve - a žrtva je u ovom slučaju - Purda.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
20:26 21.02.2011.

Sud BiH takve procese vec vodi u BiH,takodje protiv jednog Hrvata vec dvije godine.Neki dan je cinimi se bas u ovom listu pisa slucaj iz Brckog protiv koga se proces vodi vec dvije godine,a takodje je bio u logoru oko 2godine,i sudjen na smrt pusten 96god.Sada mu se priznanja ,uzeda na jos drasticni nacin,i presuda NA SMRT uzima kao optuznica.Dali ce shvatiti napokon i u Sarajevu da se kao takva nebi trebala uvaziti.Mzda ih Purda nauci pa saznaju za pravdu.SRAMOTA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?