Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Znanstvenici u uzorku DNK Adama Lanze traže 'zao' gen

U prvoj studiji ovakve vrste sudjeluju genetičari sa sveučilišta u Connecticutu koji tragaju za abnormalnostima koje su mogle utjecati na povećanje rizika od nasilnog i ubilačkog ponašanja
29. prosinca 2012. u 10:40 0 komentara 4 prikaza
adam lanza
Foto: AFP/PIXSELL

Sadrži li DNK masovnih ubojica gen koji ih navodi na zločin? Pitanje je to koje dugo muči znanstvenike, a sada tu misteriju pokušava odgonetnuti patolog H. Wayne Carver. On je u Connecticutu započeo studiju s ciljem pronalaska eventualnih abnormalnosti ili mutacija u DNK strukturi krvnika iz Newtona - Adama Lanze.

Potragu za ''zlim'' genom patolog je naredio nakon pregleda svih žrtava pokolja, odnosno 20 djece i šest odraslih osoba, piše Daily Mali, a u njoj sudjeluju genetičari sa sveučilišta u Connecticutu koji tragaju za abnormalnostima koje su mogle utjecati na povećanje rizika od nasilnog i ubilačkog ponašanja.

Iako profesor Arthur Beaudet smatra da istraživanje neće objasniti masovna ubojstva, optimističan je u pogledu rezultata. Tako vjeruje da bi ono moglo otkriti mutacije koje uzrokuju shizofreniju i srodne mentalne poremećaje, ali i upozorava da bi ono ujedno moglo stigmatizirati ljude sa sličnim genetskim predispozicijama.

Dok istraživači pokušavaju pronaći motive pokolja u biološkim činjenicama, policija po tom pitanju i dalje tapka u mjestu. Još uvijek nije otkriven motiv koji je mladića natjerao da krene u ubilački pohod i smakne majku, pet učitelja i 20 učenika. Iako je bio asocijalan i ne pretjerano društven, sramežljivi Lanza ničim nije odavao da bi jednog dana mogao počiniti stravičan pokolj kojim je Newton zavio u crno.

>>'Hoćemo li odsad sramežljivu djecu promatrati s oprezom?'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.