STRADANJE HRVATA

Zločin Armije BiH u BIjelom polju ostao nekažnjen

svijeća
arhiva
01.07.2012.
u 11:33

30. lipnja 1993. godine Armija BiH je napala Bijelo polje, a pomoć su imali u bošnjačkim pripadnicima HVO-a koji su izdali svoje suborce i okrenuli oružje na njih

Hrvati Bijelog polja kod Mostara jučer su obilježili 19. godišnjicu od napada Armije BiH i velikih stradanja koja su doživjeli 30. lipnja 1993. godine. Naime, toga dana je Armija BiH napala Hrvate, a pomoć su imali u bošnjačkim pripadnicima HVO-a koji su taj dan okrenuli oružje na svoje dojučerašnje suborce. - Radilo se o čistoj izdaji. Iako je rat Bošnjaka i Hrvata već uzeo maha, Bijelo polje je bilo mirno. Marko Maka Radić nije dao da dođe do nereda u Bijelom polju, a sve vojnike u svojoj postrojbi je isto tretirao. Ipak, oni su ga prevarili i na današnji dan pokušali ubiti - govore nam predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su jučer bili u Bijelom polju.

Nekoliko desetaka Hrvata je ubijeno, što vojnika, što civila, koje je Armija BiH nespremne zarobila na spavanju. - Osnovani su logori za Hrvate u Bijelom polju na nekoliko lokacija. Najveći je bio u školi u Bijelom polju, a ironično je kako je ta škola nosila ime “Škola bratstva i jedinstva”. Ljudi su se spašavali bježeći preko Neretve prema Vojnom. Razmjere zločina koji je počinjen na današnji dana tek smo utvrdili nekoliko mjeseci kasnije - ističu naši sugovornici. Inače, zločin u Bijelom polju se dogodio nakon što je Armija BiH počinila zločine u hrvatskim selima jablaničke općine. Radilo se o provedbi plana tvz. zelene trasferzale koja se trebala pružati do Neuma. Iako je nadaleko poznato kako je veliki zločin počinjen nad Hrvatima u Bijelom polju, još nitko za ova zlodjela nije odgovarao. - Zna se kako je cijelom akcijom rukovodilo tadašnje zapovjedništvo Armije BiH na čelu sa Seferom Halilovićem.

Bolna je činjenica kako nitko od odgovornih nije procesuiran za ove zločine, te kako javnost nije upoznata dovoljno s onim što se dogodilo u ovom mostarskom naselju na današnji dan prije 19 godina - zaključuju jučer naši sugovornici koji su se u Bijelom polju jučer poklonili svim žrtvama ovoga zločina. Unatoč svemu ovome, 
Hrvati su se vratili u Bijelo polje i obnovili svoje domove i danas pokušavaju živjeti što je to više moguće normalno.

Ključne riječi

Komentara 2

CA
Carolija
20:28 01.07.2012.

Ma nemogu da vjerujem da su nam to uradili braca ma nemoguce

Avatar leo021
leo021
22:01 01.07.2012.

a mogli bi i njima podici spomenik u ZG.... ili vec jesu!!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?