ČOVJEK MIRA

Zlatna povelja ljubavi i mira uručena Alessandru D’Erricu

nunciji
VL FOTO
15.09.2011.
u 10:26

Svečanoj akademiji bio je prisutan veliki broj uglednika iz političkog, javnog, kulturnog i crkvenog života

U kongresnoj dvorani KŠC-a “Sv. Josip” u Sarajevu održana je svečanost na kojoj je kardinal Vinko Puljić uručio Zlatnu povelju ljubavi i mira Internacionalne lige humanista (ILH) nadbiskupu Alessandru D’Erricu, apostolskom nunciju za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Svečana akademija započela je “Odom radosti” koja je himna Internacionalne lige humanista, nakon čega je minutom šutnje odana počast svim umrlim članovima ove institucije, kao i svim ljudima koji su bili žrtve nasilja u svijetu.

Borac za pravdu

Prikazom kratkog dokumentarnog filma, prisutni su se podsjetili na povijest vezanu uz utemeljenje Internacionalne lige humanista, čiji su temelji sagrađeni u Dubrovniku.

Nobelovci i hrvatski akademik Ivan Supek napisali su daleke 1974. godine svoje viđenje svijeta i blagostanja, a dvije godine kasnije u Philadelphiji je usvojena Dubrovačka deklaracija i osnovan ILH. Nakon toga je zbor KŠC-a “Sv. Josip” izveo glazbenu numeru “Ružo moja crvena” te je uslijedila ceremonija dodijele.

Obrazlažući odluku o dodjeli ove prestižne nagrade, Zdravko Šurlan, generalni tajnik ILH sa sjedištem u Sarajevu, kazao je da Povelja ide u ruke čovjeku koji već godinama širi mir u svijetu. “Kada govorimo o Njegovoj ekscelenciji Alessandru D’Erricu, govorimo o BiH jer se već godinama zalaže za jednakopravnost svih ljudi i naroda u BiH. Upravo u tome je i sadržana budućnost Bosne i Hercegovine. On je moralna i duhovna vertikala, čovjek istine i čovjek kojemu se vjeruje”, kazao je Zdravko Šurlan.

Ugledni mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji je i predsjednik Odbora za svjetski poredak i humanizam, pročitao je odluku o dodjeli Zlatne povelje ljubavi i mira Internacionalne lige humanista koju je potpisala predsjednica Elizabeth Rhen.

Čovjek mira

U ime predsjednice ILH prisutne je pozdravio sveučilišni profesor Milan Kujundžić riječima da je ovo veliki dan, a osobno njemu velika čast da u ime velike žene kao što je to E. Rhen može čestitati velikom čovjeku - apostolskom nunciju na uručenom priznanju. “Njegovo tridesetogodišnje zalaganje za mir u zemljama koje imaju brojne probleme, kao što ih ima i BiH, veliki je doprinos izgradnji takvih društava”, kazao je Kujundžić. Dakako, čast uručenja Povelje pripala je uzoritom kardinalu Vinku Puljiću.

U emotivnom obraćanju, kardinal Vinko Puljić je kazao: “Od srca čestitam našem apostolskom nunciju. Od prvog dana kada je došao u Sarajevo, primijetio sam svu njegovu srdačnost koju je pokazao.

No, ona nije bila upućena samo prema meni, jednostavno nadbiskup Alessandro D’Errico bio je srdačan prema svima. Ono što me posebno dojmilo kod njega je njegova strpljivost koju je pokazao, kako prema političarima s kojima se susretao, tako i prema svim vjerskim zajednicama. Tek kada sam upoznao njegovu obitelj, uvidio sam da je tu srdačnost i strpljivost ponio iz obitelji”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije