SUKOB

ZHŽ će pred Ustavnim sudom osporiti prostorni plan FBiH

\'23.07.2010., Durmanec - Radovi na regulaciji potoka Maceljsica kako bi se sprijecile poplave u centru Durmanca. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL\'
Matija Topolovec/PIXSELL
04.04.2012.
u 09:44

Sukladno Ustavu Federacije BiH, koji je još uvijek na snazi, oblast prostornog planiranja, lokalnog planiranja i zoniranja je u isključivoj ovlasti deset županija

Nakon što je Hrvatski narodni sabor BiH potaknuo korake kako bi se osporile aktivnosti koje provodi sporno Federalno ministarstvo prostornog uređenja i sadašnja Vlada oko izrade prostornoga plana, najavljuju se novi koraci županija s hrvatskom većinom koje će putem institucija osporiti pokušaje oduzimanja nadležnosti od federalnih vlasti. Naime, kako se doznaje Zapadnohercegovačka županija će zatražiti odgovornost za zloporabe oko nasilnog pokušaja donošenja prostornoga plana Federacije BiH s potpunim ignoriranjem županija, te s druge strane kod Ustavnoga suda zatražiti zaštitu zakonitosti i usklađenosti donošenja ovakvoga dokumenta s Ustavom.

Isključiva nadležnost

Naime, sukladno Ustavu Federacije BiH, koji je još uvijek na snazi, oblast prostornog planiranja, lokalnog planiranja i zoniranja je u isključivoj ovlasti županija. Unatoč tome, vlasti Federacije BiH godinama krše Ustav jer da bi se pojedina oblast dodijelila entitetu potreban je dogovor svih županija koje se trebaju suglasiti s time.

Čelnici Zapadnohercegovačke županije i četiri općine zatražili su da se i ispoštuju zaključci koje je usuglasio HNS. Tako se traži obustava rada na izradi prostornog plana Federacije BiH, a dosadašnji trud i aktivnosti izrađivača plana da se iskoristi za izradu strategije prostornog razvitka Federacije BiH, odnosno strategije prostornog razvitka BiH. ZHŽ ističe da usporedo s izradom plana treba ubrzati rad na prostornim planovima županija u punoj koordinaciji s izrađivačima strategije. Jednako tako traži se da se usuglasi jasan zakonodavni okvir koji se odnosi na ovu oblast prostornog planiranja, graditeljstva i zaštite okoliša sukladno ustavnim ovlastima.

Ignoriranje presuda

Do sada je u nekoliko navrata Vrhovni sud Federacije BiH, kao i Ustavni sud ovoga entiteta, donio presude u interesu županija, odnosno općina naglašavajući da je oblast prostornoga planiranja, ali i građenja u isključivoj ovlasti županija. Sve te presude federalne vlasti su ignorirale, a u međuvremenu su razvili sustav kako zaobići legalne procedure. Takvi su brojni primjeri u Stocu, Čapljini, Livnu. Niti izgradnja sadašnje autoceste na koridoru Vc nije usklađena s prostornim planom županija, ali niti entiteta. Izgradnja upravo ove ceste izazvala je najviše nesporazuma jer su svjesno zaobilažene procedure, a svime upravljaju politikantski interesi. Čak i s izgradnjom buduće autoceste Federacija BiH nastoji ovladati s prostorom općina kojima bi suvereno upravljali. Tako se, uz ostale, obuhvatom autoceste predviđa uzimanje dva kilometra u dužini od općina, što je apsolutno neprihvatljivo niti je po standardima koji su vrijedili za druge zemlje koje su izgrađivale autocestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?