MATO ZOVKO

Žepče je ‘zdrava’ sredina bez politički neriješenih pitanja

zovko
VL FOTO
07.01.2011.
u 10:36

Žepče nije za 2009. i 2010. iz proračuna FBiH i ZDŽ-a dobilo nikakva sredstva

Načelnik općine Žepče Mato Zovko proglašen je “najnačelnikom 2010.”, a prestižno priznanje mu je dodijelila Nezavisna agencija za izbor i promociju menadžera iz Zenice, Europsko udruženje menadžera  i časopisa Euro Menadžer. Načelnik Zovko je ovo priznanje dobio za poseban doprinos u ukupnom, a pogotovo gospodarskom razvoju Žepča, za stalno jačanje partnerstava na ovom području i u okrilju Zeničko-dobojske županije, kao i za realizaciju najznačajnijih projekata u proteklim godinama. Isto priznanje dobili su Hamdija Lipovača (Bihać), Simo Stakić (Pelagićevo) i Nikola Kragulj (Gradiška). U obrazloženju stručnog žirija se kaže da su ova četvorica načelnika postigla najviše u svojim općinama, od ukupno 37 predloženih načelnika. O priznanju, situaciji u Žepču, kao i sljedećim projektima, za Večernji list govori načelnik općine Žepče Mato Zovko.

Kako gledate na ovo priznanje, što Vama i Žepču ono predstavlja?


Nikada nisam radio za nagradu i priznanje, ali sam bio iznenađen i počašćen na prestižnoj nagradi koja mi je dodijeljena. Moj najveći uspjeh je današnje Žepče, a ova nagrada je samo poticaj za daljnji rad na stvaranju moderne i gospodarski prosperitetne općine Žepče.

Dužnost općinskog načelnika obnašate već peti mandat!?

Prvi put ste na mjesto načelnika općine Žepče izabrani 29. travnja 1995. Od prvih višestranačkih izbora u BiH (1990.) uključio sam se u HDZ BiH, i danas sam član i obavljam dužnost predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije. Politika nije bila u mojim mislima ni planovima. Međutim, izgleda da mi je bila sudbina.

Kada ste postali općinski načelnik, kazali ste da niste bili presretni. Zašto?

Dočekalo me je razrušeno Žepče, paralelne dvije općine, podijeljenost općine - teritorijalno i administrativno - i mnoga neriješena politička pitanja. Usporedo s rješavanjem političkih problema, trebalo je jačati lokalno gospodarstvo, obnoviti srušene kuće, popraviti uništene ceste. Od sredine 1995., gledajući, nije puno godina, ali uzimajući ono stanje, izgledalo je nemoguće, ali se sve ipak riješilo. Općine koje su nas okruživale bile su daleko ispred nas u mnogo čemu, a mi smo se i dalje bavili unutarnjim problemima. Na kraju se sav trud isplatio i Žepče je postalo naše malo mjesto u kojem se lijepo živi. Kad se danas sagleda stanje i te kako sam zadovoljan što je Žepče jedna „zdrava“ sredina, bez političkih neriješenih pitanja s preduvjetima za gospodarski i svaki drugi razvoj.

Vi ste jedan od istinskih zaljubljenika u svoj kraj. Jeste li se ikada pokajali što ste ostali u njemu?

Ovdje sam se rodio i tu sam želio ostati. Nikada nisam pomislio da bih volio biti negdje drugo. Moje Žepče i cijeli žepački kraj nosim u srcu. Tako će i ostati.

Kakva je bila prošla godina za Žepčake?

Unatoč recesiji i poteškoćama koje su nas pratile, prošla godina je bila stabilizirajuća. Neka manja „rezanja“ smo imali na tekućim transferima, ali smo nastavili s kapitalnim projektima. Započeli smo nekoliko važnih projekata koji će se nastaviti i u 2011. godini. Izvršenje općinskog proračuna za 2009. godinu bilo je 4,75 milijuna KM, a 2010. godine oko 5 milijuna i 100 tisuća KM. Ovogodišnji općinski proračun iznosi pet milijuna i 265 tisuća KM. Uspjeli smo dobiti kredit za sportsku dvoranu, a sredstva koja smo namijenili za ovu namjenu iz općinskog proračuna usmjerit ćemo na ostale kapitalne projekte. Nažalost, domaće tvrtke imaju poteškoće poput drugih u BiH i nastojimo im olakšati koliko možemo. Kada je u pitanju javni sektor, on je 2010. godinu dočekao nešto bolje u odnosu na 2009. godinu. Uspjeli smo skoro do savršenstva dovesti rad administracije jer svi dokumenti i papiri koji građanima ili pravnim osobama trebaju, u što kraćem roku se riješe, a ne da se s tim odugovlači. Također, odnos zakonodavne i izvršne vlasti bio je na zavidnoj razini.

Svojedobno je općina Žepče spadala u nerazvijene općine. Gdje se danas može svrstati?


Danas je ona među gospodarski srednje razvijenijim općinama. Ono po čemu je Žepče postalo prepoznatljivo jesu naše poslovne zone: XP, Begov Han, Ljeskovica, Golubinja, Lug, Goliješnica. Posebno bih izdvojio Poslovnu zonu Polja, koja je namijenjena isključivo za proizvodnju koja ne zagađuje okoliš. Navest ću samo jedan primjer, a to je tvrtka Cartrim koja je u Žepču počela s radom 2008. i danas, na sveopće zadovoljstvo, imaju 300 zaposlenih. Smješteni su u objektu nekadašnje Mahnjače, koja je u stečaju. Bit ćemo sretni kada presele u svoj prostor u Poslovnoj zoni Polja. I danas imamo spremnu PZ Polja za potencijalne investicije. U 2010. je počela s radom Razvojna agencija Žepče. Njena glavna zadaća je da provodi općinsku strategiju razvoja koju smo usvojili prije tri godine, a osnivanje ove agencije bilo je potrebno kako bismo na vrijeme obavili pripreme i obuku za pristup sredstvima iz EU fondova te kako bismo mogli aplicirati s projektima, ali i da bi budućim investitorima bila svojevrsni servis.

Što su prioriteti u 2011.?

Naša je namjera nastaviti s već započetim projektima. Teško bi bilo nabrojati sve projekte u koje je općina Žepče uključena, a jedan od najvažniji je Projekt upravne odgovornost GAP. Njegov cilj je djelotvornija i ekonomičnija općinska uprava. U tijeku je druga faza, a do sada smo uvezali i opremili sve naše službe uključujući i Katastar. U 2011. godini slijedi treća faza ovog projekta. Nastavit ćemo provedbu projekata “Upravljanje krutim otpadom”, “Jačanje lokalne samouprave” s GTZ-tom, a od ove godine započinje projekt izrade lokalnog akcijskog plana za zaštitu okoliša - LEAP te očekujemo projekt s IFAD-om. Također ćemo nastaviti s izgradnjom lokalne infrastrukture, cesta, vode i kanalizacije u našim mjesnim zajednicama. Završetak radova na sportskoj dvorani trebao bi uslijediti do kraja godine, a usporedo s tim moramo tražiti sredstva za završetak radova na dovršetku objekata Osnovne škole Ponijevo i Glazbene škole u Žepču. U malom zaostatku je obnova i drugih školskih objekata s obzirom da Općina Žepče nije za 2009. i 2010. godinu dobila nikakva financijska sredstva iz županijskog i federalnog proračuna. Sva popravka i nova ulaganja u školske objekte je vršena vlastitim financijskim sredstvima koja su nedostatna.

Koja je Vaša poruka građanima Žepča?

Poruka građanima je, prije svega, da svi radimo posao za koji smo zaduženi i da svi dajemo osobni doprinos napretku u bilo kojoj životnoj oblasti. Potom, da se svaki dan dokazujemo i razvijamo zdravu konkurenciju. Što se tiče posla, truda i inicijative, tu nema podjele na mlade i stare. Mladi se moraju svojim angažmanom i dokazivanjem nametnuti i svakako da imaju šansu za budućnost. Najveći podvig i dostignuće jest da je Žepče zdrava i otvorena sredina, da je vraćeno povjerenje među ljudima, da je svima ravnopravno omogućeno da pokažu svoje znanje i umijeće, pogotovo u gospodarskom razvoju. Općina Žepče je sada sredina za život i rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?